«Όχι» της ΕΕ στα Σκόπια για την αναγραφή της εθνικότητας στις ταυτότητες

Η ΕΕ τόνισε ότι το ζήτημα εναρμόνισης του νομικού συστήματος των Σκοπίων με τους κανόνες της είναι ουσιώδες και αποτελεί ένα από τα πρώτα πράγματα που θα αξιολογηθούν

Να αναθεωρήσουν τη στάση τους σχετικά με την αναγραφή της εθνικής καταγωγής των πολιτών στις αστυνομικές ταυτότητες, κάλεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της στα Σκόπια, του πρέσβη Ντέιβιντ Γκιρ, την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, τα αλβανικά κόμματα καθώς και την αντιπολίτευση, το κόμμα VMRO-DPMNE.

Βουλγαρία σε Σκόπια: Αν θέλετε να φτιάξετε νέα «εθνικότητα» κάντε μας χάρη, μην κλέβετε την ιστορία
Ο πρέσβης της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Βόρεια Μακεδονία τόνισε ότι τα ευρωπαϊκά κριτήρια δεν προβλέπουν αναγραφή της εθνικής καταγωγής σε έγγραφα όπως είναι οι ταυτότητες.

Εξήγησε ότι τον επόμενο Αύγουστο θα τεθεί σε εφαρμογή ο Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ο οποίος, όπως υπενθύμισε, «απαγορεύει την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, όπως η φυλή, η εθνική καταγωγή, ο πολιτικός ή θρησκευτικός προσανατολισμός και άλλες πεποιθήσεις», στέλνοντας με τον τρόπο αυτό σαφές μήνυμα στην σκοπιανή πλευρά.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η εναρμόνιση του νομικού συστήματος της Βόρειας Μακεδονίας με τους κανόνες και τα πρότυπα της Ένωσης είναι ουσιώδης και ότι η ΕΕ παροτρύνει πάντα τα Σκόπια να συνεχίσουν να σημειώνουν πρόοδο στο πεδίο αυτό, καθώς αποτελεί ένα από τα πρώτα πράγματα που θα αξιολογηθούν σε βάθος χρόνου κατά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η κυβέρνηση των Σκοπίων κατέθεσε νομοσχέδιο για την αναγραφή της εθνικής καταγωγής των πολιτών της χώρας στις αστυνομικές ταυτότητες, παρότι αυτό αντίκειται στους κανονισμούς της ΕΕ, της οποίας μέλος επιδιώκει να καταστεί.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Στέβο Πεντάροφσκι (προέρχεται από το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ) υπογράμμισε ότι σε καμία δημοκρατική χώρα του κόσμου δεν αναγράφεται στις αστυνομικές ταυτότητες η εθνότητα και το θρήσκευμα των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι έχει ανοίξει ο διάλογος, οι νομικές ρυθμίσεις θα υποβληθούν στη Βουλή, ενώ, όπως είπε, «οι πρέσβεις των κρατών-μελών και της αντιπροσωπείας της ΕΕ είναι εδώ για να μας βοηθήσουν και όλοι μαζί θα βρούμε μία καλή λύση που θα ταιριάζει στην πολυεθνοτική κοινωνία της Βόρειας Μακεδονίας».