Νέες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές πλήττουν την Πέμπτη στόχους στη Γάζα σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους, σύμφωνα με παλαιστινιακά και αραβικά μέσα ενημέρωσης, την ώρα που ο πολιορκημένος θύλακας θρηνεί το φονικό χτύπημα στο αραβικό νοσοκομείο al-Ahli με τους 471 νεκρούς.

Στο πέρασμα της Ράφα, μεταξύ Αιγύπτου και Λωρίδας της Γάζας, είναι στραμμένα πλέον όλα τα βλέμματα, με τους Αιγύπτιους να προσπαθούν σήμερα να αποκαταστήσουν τις ζημιές που έχουν προκαλέσει οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, προκειμένου να μπορέσουν να εισέλθουν στον παλαιστινιακό θύλακα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Προηγήθηκε την Τετάρτη σχετική συμφωνία Ισραήλ – Καΐρου με παρέμβαση των ΗΠΑ – και αυτό ενώ εδώ και ημέρες «150 φορτηγά περιμένουν στη Ράφα» γεμάτα με τη βοήθεια από την Αίγυπτο και τον υπόλοιπο κόσμο, η οποία φτάνει με αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της αλ Αρίς.

Από χθες Τετάρτη εργάτες μεταφέρουν υλικά οικοδομής προς το εσωτερικό του περάσματος, όπως και μηχανήματα για την επισκευή των δρόμων. Αξίζει να σημειωθεί πως το Κάιρο ανακοίνωσε ότι «τέσσερις εργάτες τραυματίστηκαν» από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, την ώρα που συμμετείχαν στα έργα επισκευής.

Περίπου ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί ως αποτέλεσμα των ισραηλινών βομβαρδισμών αλλά και της εντολής εκκένωσης στη  βόρεια Γάζα – που συνοδεύτηκε από προειδοποίησεις για μια χερσαία επίθεση.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν καταφύγει σε σχολεία του ΟΗΕ, με τις ιατρικές δομές να βρίσκονται εδώ και πολλά 24ωρα σε οριακή κατάσταση ελλείψει ηλεκτρικού, νερού, φαρμάκων και λοιπού ιατρικού εξοπλισμού.

Το πέρασμα της Ράφα, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Γάζας και συνορεύει με τη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου, είναι ο μοναδικός τρόπος να περάσει κανείς στην Αίγυπτο και χρησιμεύει ως ζωτικός σύνδεσμος μεταξύ της Γάζας και του υπόλοιπου κόσμου. Τόσο το Ισραήλ όσο και η Αίγυπτος επιβάλλουν αυστηρό έλεγχο στη διέλευση ανθρώπων και αγαθών στο πλαίσιο ενός προηγούμενου αποκλεισμού που επιβλήθηκε το 2007 μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Χαμάς.


«Αναδίπλωση» ΗΠΑ για τα αεροπλανοφόρα

Απαντώντας στις έντονες επικρίσεις του Ερντογάν – και όχι μόνο – Αμερικανοί αξιωματούχοι φρόντισαν να διευκρινίσουν την Τετάρτη ότι τα αεροπλανοφόρα που μετέφεραν στην ανατολική Μεσόγειο εστάλησαν εκεί για πιθανή απομάκρυνση αμάχων.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ έχουν αποστείλει δύο αεροπλανοφόρα – και τα συνοδευτικά τους σκάφη – στην ανατολική Μεσόγειο μετά την αιφνιδιαστική επίθεση μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ αυτό τον μήνα.

Ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε τις ΗΠΑ για την κίνηση αυτή, λέγοντας ότι θα διαπράξουν «σφαγή» στη Γάζα, τονίζοντας πως η ανάπτυξη αμερικανικών αεροπλανοφόρων στην περιοχή περιπλέκει τις τουρκικές προσπάθειες να επικρατήσει ηρεμία στην περιοχή.

«Όταν εγείρουμε το θέμα στους Αμερικανούς ομολόγους μας, μας λένε ότι τα αεροπλανοφόρα εστάλησαν εκεί στο πλαίσιο επιχειρήσεων απομάκρυνσης αμάχων στην περιοχή», δήλωσε σε δημοσιογράφους αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Σχόλια