Το Crash test του Σαββατοκύριακου για τήρηση των μέτρων δείχνει και το άνοιγμα της αγοράς

Κρας τεστ το Σαββατοκύριακο για πολίτες, κυβέρνηση και ειδικούς για την τήρηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Επί ποδός είναι η τροχαία διεξάγοντας περισσότερους και πιο στοχευμένους ελέγχους ανά την Επικράτεια έτσι ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο οι πολίτες συμμορφώνονται στις νέες οδηγίες για SMS και απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ένας βασικός παράγοντας που δεν μπορεί να παραβλεφθεί είναι η κόπωση των πολιτών καθώς αυτό το μήνα συμπληρώνεται ένας χρόνος περιορισμών, SMS και γενικότερων απαγορεύσεων.

Η κυβέρνηση επενδύει σε αυτά τα μέτρα, πιστεύει ότι θα βοηθήσουν, θα εξομαλύνουν τη κατάσταση για να μπορέσει να ανοίξει μια και καλή η αγορά χωρίς πισωγυρίσματα.

Το όπλο στη φαρέτρα

Την ίδια ώρα στην… φαρέτρα του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι και η διαδικασία του εμβολιασμού, ο οποίος προχωρά χωρίς απρόοπτα και εξαρτάται πλέον από την προμήθεια των σκευασμάτων για να αυξηθούν οι ημερήσιοι εμβολιασμοί. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες επιχείρησε να προωθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα θετικά νέα από το μέτωπο του εμβολιασμού. Σε λίγες ώρες, είχε απευθύνει μήνυμα στους πολίτες επ’ αφορμής του στόχου του 1.000.000 εμβολιασμών ο οποίος έσπασε, δημοσίευσε βίντεο στα social media, ενώ σε επίσκεψή του σε εμβολιαστικό κέντρο στα Πατήσια, είπε πως είμαστε η Ελλάδα είναι από τις ταχύτερες χώρες όσον αφορά στην ταχύτητα του εμβολιασμού.

Τι ισχύει για τα SMS

Ο κωδικός μετακίνησης 2 για την μετακίνηση σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και ο κωδικός μετακίνησης 3 ως προς το σκέλος της μετάβασης σε τραπεζικό κατάστημα, ισχύει εντός του οικείου δήμου των πολιτών ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας.

Ο κωδικός μετακίνησης 6 για σωματική άσκηση αφορά μόνο πεζούς ή ποδηλάτες και κανείς δεν θα μπορεί να τον χρησιμοποιεί για να μεταβεί σε άλλες περιοχές με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.

Σχετικά με τον κωδικό μετακίνησης 4 πλέον τα ελεγκτικά όργανα θα ζητούν από τους πολίτες διευκρινίσεις σε περίπτωση ελέγχου.

Οι ώρες κυκλοφορίας

Παράλληλα, αναπροσαρμόστηκε και το πλαίσιο που αφορά στις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας για τις περιοχές που εντάσσονται στο «βαθύ κόκκινο». Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου («κόκκινο») ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο») από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.

Από τα μέτρα αυτά εξαιρείται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα έως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών. Τα Σαββατοκύριακα, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 19.00 και στις Περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης και θα ισχύει ως τις 5.00 το πρωί της επομένης.