Το Αρχαϊστικό βάθρο του 1ου π. Χ αιώνα έκθεμα του μήνα στο Μουσείο της Νικόπολης

To Αρχαϊστικό βάθρο με πομπή θεών και ηρώων το οποίο τοποθετείται στο τέλος 1ου αι. π.Χ αναδείχθηκε ως έκθεμα του μήνα στην διαδικτυακή ψηφοφορία που πραγματοποίησε το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης.

Το 2001 πραγματοποιήθηκε ανασκαφική έρευνα στο ΤΡΟΠΑΙΟ της ΝΙΚΗΣ του ΑΚΤΙΟΥ, το υπαίθριο ιερό που αφιέρωσε ο Οκταβιανός στον Απόλλωνα, τον Άρη και τον Ποσειδώνα.Αποκαλύφθηκε τότε ένα εντυπωσιακό εύρημα: μπροστά από τον μνημειώδη βωμό του ιερού βρέθηκε πεσμένο ένα ημικυλινδρικό ΒΑΘΡΟ από πεντελικό μάρμαρο με ανάγλυφη διακόσμηση. Απεικονίζεται μία ΠΟΜΠΗ δέκα θεών και ηρώων του ελληνικού πανθέου, σε δύο ομάδες.

Το βάθρο της Νικόπολης, ένα αριστουργηματικό έργο των χρόνων του Αυγούστου, εντάσσεται στο πλαίσιο διαμόρφωσης του Τροπαίου. Η ιερατική πομπή σχεδιάστηκε ειδικά για το βάθρο και στη συνέχεια χρησίμευσε στη διακόσμηση και άλλων μνημείων της ίδιας εποχής, στην Κόρινθο, την Έφεσο και αλλού.

Η απόδοση των μορφών μιμείται την τέχνη της αρχαϊκής περιόδου (π. 700 – 480 π.Χ.), μία τάση ιδιαίτερα αγαπητή στον Οκταβιανό, ο οποίος στο πλαίσιο της πολιτικής του προπαγάνδας επιχειρούσε να συνδεθεί με την ελληνική αρχαιότητα.Σήμερα το βάθρο εκτίθεται στην ενότητα της μόνιμης έκθεσης “Η γένεση της πόλης”