Τα smartwatches μπορούν να εντοπίσουν την COVID-19 πριν να εμφανιστούν συμπτώματα

Τα smartwatches και άλλες wearable συσκευές, μετρούν διαρκώς τους καρδιακούς παλμούς του χρήστη, καθώς και άλλους σωματικούς δείκτες.

Δύο νέες έρευνες από το Mount Sinai Health System της Νέας Υόρκης και το Stanford University στην Καλιφόρνια, αποκαλύπτει πως τα smartwatches μπορούν να προβλέψουν ακόμα κι αν κάποιος είναι θετικός στην COVID-19, μέρες πριν να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα και πριν ακόμα και από την ανίχνευση του ιού με test, υπογραμμίζοντας το ρόλο που μπορούν να παίξουν τα wearables στην καταπολέμηση της πανδημίας, καθώς και άλλων μεταδοτικών ασθενειών.

Οι ερευνητές βρήκαν πως διάφορα smartwatches μπορούν να εντοπίσουν ανεπαίσθητες αλλαγές στους παλμούς της καρδιάς, το οποίο μπορεί να υποδεικνύει πως κάποιος έχει τον κορωνοϊό έως και εφτά μέρες πριν αρχίσει να νιώθει άρρωστος ή να εντοπιστεί η ασθένεια μέσω test.

Η πρώτη έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 300 εργαζομένους του Mount Sinai οι οποίοι φορούσαν Apple Watch από τις 29 Απριλίου έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Η Apple δε συμμετείχε ούτε χρηματοδότησε την έρευνα, γνωρίζει όμως τα αποτελέσματα.

Στόχος μας ήταν να χρησιμοποιήσουμε εργαλεία για να εντοπίσουμε την ασθένειες τη στιγμή της μόλυνσης ή πριν να καταλάβουν οι άνθρωποι πως είναι άρρωστοι. Ξέραμε ήδη πως οι καρδιακοί παλμοί αλλάζουν καθώς αναπτύσσεται η φλεγμονή στο σώμα και η Covid είναι ένα πολύ έντονο τέτοιο συμβάν. Μας επιτρέπει να προβλέψουμε ποιοι έχουν μολυνθεί πριν να το γνωρίζουν οι ίδιοι.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη μεταβλητότητα των καρδιακών παλμών, το χρόνο δηλαδή ανάμεσα από κάθε χτύπο, μετρώντας έτσι πόσο καλά λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ανθρώπου. Ασθενείς με COVID-19, είδαν χαμηλότερη μεταβλητότητα ή αλλιώς μικρή μεταβολή μεταξύ καρδιακών παλμών, σε σχέση με όσους ήταν αρνητικοί στην ασθένεια. Προσοχή, η υψηλή μεταβλητότητα δε σημαίνει ανεβασμένους καρδιακούς παλμούς. Δείχνει όμως πως το νευρικό σύστημα του ανθρώπου είναι ενεργό, προσαρμόζεται και είναι πιο ανθεκτικό στο στρες.

Η έρευνα ίσως να είναι καθοριστική στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, καθώς πάνω από τις μισές περιπτώσεις COVID-19 έχουν μεταδοθεί από ασυμπτωματικούς φορείς του ιού, σύμφωνα πάντα με το μοντέλο του CDC.

Τώρα βασιζόμαστε σε ανθρώπους που λένε ότι είναι άρρωστοι ή δεν αισθάνονται καλά, αλλά το να φοράς ένα Apple Watch δε χρειάζεται την ενεργή συμμετοχή του χρήστη και μπορεί να εντοπίσει ανθρώπους που είναι ασυμπτωματικοί. Είναι πολύ καλύτερος τρόπος για τον έλεγχο των μεταδοτικών ασθενειών.

Η δεύτερη έρευνα του Stanford, χρησιμοποίησε ποικιλία από activity trackers των Apple, Garmin, Fitbit και άλλους και βρήκε πως το 81% των θετικών ασθενών στον κορωνοϊό είδε αλλαγές στο καρδιακό ρυθμό ανάπαυσης έως και εννέα μέρες πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων. Στην έρευνα συμμετείχαν 5.000 άτομα και εξετάστηκαν τα δεδομένα από 32 ανθρώπων θετικών στον κορωνοϊό. Μάλιστα δημιούργησαν ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης των ασθενών.

Ρυθμίσαμε μία ειδοποίηση με συγκεκριμένη ευαισθησία. Οι κανονικές διακυμάνσεις δε θα ενεργοποιήσουν το σύστημα, μόνο μεγάλες και διαρκείς. Αυτό είναι σημαντικό επειδή ειδοποιεί τους ανθρώπους να μη βγουν έξω και συναντήσουν άλλους.

Το πρόβλημα είναι πως δεν μπορείς να κάνεις τεστ σε όλους συνέχεια, ενώ αυτές οι συσκευές σε μετράνε 24/7. Το smartwatch σου δίνει αμέσως τα δεδομένα, σε πραγματικό χρόνο, ενώ στον αντίποδα αν είσαι τυχερός θα πάρεις τα αποτελέσματα του τεστ σε λίγες μέρες.