Σύλλογος Ιστορικού Κέντρου Εμποροεπαγγελματιών Πρέβεζας: Ένα ενδεχόμενο νέο κλείσιμο των επιχειρήσεων θα οδηγήσει σε σειρά λουκέτων

Mε αφορμή την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου και δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ενδεχόμενη μελλοντική ανάγκη για εκ νέου κλείσιμο της αγοράς μετά από τον συνωστισμό που παρατηρήθηκε σε καταστήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ο Σύλλογος Ιστορικού Κέντρου Εμποροεπαγγελματιών Πρέβεζας με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει ανεπανόρθωτα προβλήματα και θα οδηγήσει σε σειρά λουκέτων, ενώ υπογραμμίζει ότι είναι αδιανόητο να ταυτίζονται με αυτή την κατάσταση οι επαρχιακές αγορές, ακόμη και οι περιφερειακές αγορές των μεγάλων πόλεων.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ιστορικού Κέντρου Εμποροεπαγγελματιών Πρέβεζας αναφέρει:”Δεν έχουν περάσει παρά ελάχιστες ημέρες από την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου και ήδη έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα δημοσιεύματα, που αναφέρονται σε ενδεχόμενη μελλοντική ανάγκη για εκ νέου κλείσιμο της αγοράς, προβάλλοντας κυρίως ως πρόφαση τις ουρές των καταναλωτών έξω από τα καταστήματα κεντρικών αγορών στη Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, θεωρούμε υποχρέωσή μας να τονίσουμε τα κάτωθι:

Ένας από τους βασικούς λόγους που οι καταναλωτές δημιούργησαν ουρές έξω από κάποια καταστήματα είναι ότι, αμέσως μετά την εορταστική περίοδο, η Κυβέρνηση έλαβε την εσφαλμένη απόφαση για κλείσιμο των καταστημάτων, παρόλο που, από τα δεδομένα δεν προέκυψε επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης από τη λειτουργία του click away.

Είναι απολύτως φυσικό να δημιουργηθεί συνωστισμός, οταν η Κυβέρνηση περιορίζει τις διαθέσιμες ημέρες λειτουργίας των καταστημάτων, ιδιαίτερα σε περίοδο εκπτώσεων.- Οι ουρές που εμφανίστηκαν σε κάποια καταστήματα, αφορούν, στο σύνολό τους, αγορές όπως η Οδός Ερμού στην Αθήνα και η Οδός Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη.

Είναι αδιανόητο να ταυτίζονται με αυτή την κατάσταση οι επαρχιακές αγορές, ακόμη και οι περιφερειακές αγορές των μεγάλων πόλεων.- Οι καταστηματάρχες έχουν αποδείξει τις τελευταίες ημέρες ότι είναι απολύτως πρόθυμοι και ικανοί να τηρήσουν τους αυστηρούς κανόνες που ετέθησαν για την επαναλειτουργία της αγοράς.

Από την πλευρά του, ο κρατικός μηχανισμός απεδείχθη πλήρως ανεπαρκής και ανέτοιμος αναφορικά με τον έλεγχο της δίωρης διορίας που παρέχει στους καταναλωτές προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους.

Από την πλευρά μας τονίζουμε ότι, σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζουμε ένα ανεξέλεγκτο άνοιγμα των κοινωνικών δραστηριοτήτων, ειδικά κάτω από τις παρούσες συνθήκες.

Επισημαίνουμε παρόλα αυτά ότι, ένα ενδεχόμενο νέο κλείσιμο των επιχειρήσεων μας θα προκαλέσει ανεπανόρθωτα προβλήματα στη λειτουργία των καταστημάτων μας, που με βεβαιότητα θα οδηγήσει σε σειρά λουκέτων.

Είναι απαράδεκτο να καταστρέφονται επαγγελματίες, αποκλειστικά λόγω της ανικανότητας του κρατικού μηχανισμού να δημιουργήσει ένα λογισμικό, που θα επιτρέπει την αποστολή ενός μόνο μηνύματος ημερησίως ανά καταναλωτή.”