Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣυνεχίζονται κανονικά οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca - H εξήγηση...

Συνεχίζονται κανονικά οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca – H εξήγηση της απόφασης

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπευαγγέλου, στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό εξήγησε για ποιο λόγο η Ελλάδα θα συνεχίζει να εμβολιάζει με το εμβόλιο COVID της AstraZeneca.

Ειδικότερα, τις τελευταίες μέρες ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες σταμάτησαν προληπτικά να χρησιμοποιούν το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά από θρομβοεμβολικά επεισόδια σε λίγα άτομα μετά τον εμβολιασμό τους. Στην Ελλάδα, μάλιστα, σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα ενα θρομβοεμβολικό επεισόδιο σε εμβολιαζόμενα άτομα.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξέτασε προσεκτικά όλα τα δεδομένα και σύμφωνα με την Αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων Φαρμακοεπαγρύπνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι ο αριθμός τους σε εμβολιασμένα άτομα δεν είναι μεγαλύτερος από το αναμενόμενο στο γενικό πληθυσμό

Τονίζεται ότι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν είναι καθόλου μία σπάνια κατάσταση. Ως εκ τούτου, σε κάθε χρονική στιγμή εμφανίζονται τέτοια κρούσματα χωρίς αυτή η χρονική σύμπτωση να σημαίνει απαραίτητα και λογική συσχέτιση.

Τι δείχνει ο αριθμός των θρομβοεμβολικών επεισοδίων στην Αγγλία

Σύμφωνα με την αξιολόγηση της αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου έχουν χορηγηθεί πάνω από 11 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, ο αριθμός των θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε εμβολιασμένα άτομα δεν υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στη συνήθη νοσηρότητα του γενικού πληθυσμού.

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca

Έτσι, η κ. Παπαευαγγέλου, τόνισε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψιν της κρίνει ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca θα συνεχιστεί κανονικά και σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει.

Η καθηγήτρια, σημείωσε ότι υπολογίζεται πως έχουν αποτραπεί τουλάχιστον 12 χιλιάδες κρούσματα μέσω των εμβολιασμών.

PrevezaReports.gr
PrevezaReports.gr
Το PrevezaReports.gr είναι ένα ειδησεογραφικό site ποικίλης ύλης. Δημιουργήθηκε το 2019 με σκοπό την άμεση, έγκαιρη και έγκυρη δημοσιογραφική κάλυψη γεγονότων από το Ν. Πρέβεζας, την Ελλάδα και τον κόσμο.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ