Στο ρεπερτόριο του νέου οργάνου glissotar το «Myéo» του Πρεβεζάνου συνθέτη Τέλη Δημητρακόπουλου

Tο έργο “Myéo”, του Τέλη Δημητρακόπουλου για σόλο glissotar (glissonic tarogato) επιλέχθηκε, έπειτα από παγκόσμιο διαγωνισμό του “Sonus Foundation for the Support of New Music and Contemporary Performing Arts issues” να δημοσιευθεί και να παρουσιαστεί στα πλαίσια του “The past and future of the Tarogato” της Ουγγαρίας, αποτελώντας επίσημο πλέον, ρεπερτόριο του νέου οργάνου glissotar, ενός πολύ υβριδικού οργάνου για την σύγχρονη μουσική τέχνη.

Ο Τέλης Δημητρακόπουλος μίλησε στη Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας για τις σπουδές του στο Μουσικό σχολείο Πρέβεζας και στη συνέχεια στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑ.ΜΑΚ αλλά και για την αγάπη του για τη μουσική, τις αυτοσχεδιαστικές μουσικές που τον οδήγησαν στη να γνωρίσει το glissotar.

Ο ίδιος εξήγησε πως προέρχεται από την σύνθεση των λέξεων glissonic και tarogato.

Το tarogato είναι ένα ξύλινο πνευστό που έχει τις ρίζες του στον Μεσαίωνα και ιδιαίτερη θέση τόσο στις λόγιες όσο και στις λαϊκές παραδόσεις της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας.Το έργο του ταλαντούχου συνθέτη είναι επηρεασμένο από τις λαϊκές και λόγιες μουσικές παραδόσεις του κόσμου, με έμφαση στη σύγχρονη μουσική τέχνης και πράξης.

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των προπτυχιακών του σπουδών έχει κατορθώσει να διαμορφώσει ένα πολύ ιδιαίτερο μουσικό ύφος. Κάπως έτσι και με αφορμή τον διαγωνισμό προέκυψε και το έργο Myéo, για solo glissotar ως η εισαγωγή κάποιου σε ένα μυστήριο. Το έργο πραγματεύεται και συμβολίζει την διαδικασία της μύησης σε ένα Βακχικό-εκστατικό μυστήριο.

Μέσα από την τριμερή του μικρο-φόρμα παρουσιάζει τα τρία επίπεδα και βαθμούς μύησης. Το Myéo λοιπόν, επιλέχθηκε από την επιτροπή τνα δημοσιευθεί και να ηχογραφηθεί στα πλαίσια του project “The Past and Future of the Tarogato”, από τον Daniel Vaczi, συνδημιουργό του Glissotar, αποτελώντας πλέον επίσημο ρεπερτόριο αυτού του καινοτόμου υβριδικού οργάνου.

Ο Τέλης Δημητρακόπουλος διαθέτει μεγάλο πείσμα και αγάπη για τη μουσική και ανυπομονεί για την ηχογράφηση και τη δημοσίευσή του έργου που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει μεταξύ Μαΐου-Ιουνίου.

Ο νέος συνθέτης δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το μέλλον της τέχνης όπως είναι η μουσική στη χώρα μας, ενώ παράλληλα εμφανίστηκε αποφασισμένος να συνεχίσει τις αναζητήσεις στον κόσμο της μουσικής που είναι γεμάτος έμπνευση, έκφραση, φαντασία και δημιουργικότητα.