Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΣτον «αέρα» ο νόμος για την πυροπροστασία - «Θα μας πουν ότι...

Στον «αέρα» ο νόμος για την πυροπροστασία – «Θα μας πουν ότι φταίμε και για τις φωτιές»

Δεν έχει ανοίξει ακόμα η σχετική πλατφόρμα

Στον «αέρα» βρίσκεται το ζήτημα της πυροπροστασίας των ακινήτων εντός ή πέριξ των δασικών εκτάσεων, αφού ακόμα δεν έχει ανοίξει η σχετική πλατφόρμα, (χθες δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ), ενώ πολλά από τα ουσιαστικά ζητήματα των αρμοδιοτήτων, δεν έχουν ακόμα ξεκαθαριστεί.

Οι ιδιοκτήτες αυτών των σπιτιών ή οικοπέδων, πρέπει φέτος να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους από κάθε αντικείμενο που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, ενώ στην περίπτωση που δεν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν, μπορούν να ζητήσουν τη βοήθεια των δήμων.

Την ίδια στιγμή τόσο οι δήμοι, όσο και η ΚΕΔΕ, θεωρούν ανεφάρμοστό το μέτρο, ειδικά για εφέτος.

Μιλήσαμε με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), κ. Παραδιά, ο οποίος μας επιβεβαίωσε ότι για το θέμα της πυροπροστασίας, υπάρχουν πολλά ανοικτά ζητήματα και ουσιαστικά η εφαρμογή του νόμου, είναι στον αέρα.

«Δεν έχει ανοίξει ακόμα η σχετική πλατφόρμα, οπότε οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, δεν μπορούν να δηλώσουν αν έχουν προβεί σε καθαρισμό των οικοπέδων αλλά και εφαρμογή των μελετών πυροπροστασίας», αναφέρει ο κ. Παραδιάς.  Επισημαίνει ότι «είναι πάγια η υποχρέωση των ιδιοκτητών, σύμφωνα με τον δημοτικό κώδικα, ο καθαρισμός των οικοπέδων. Και είναι πάγια υποχρέωση των δήμων να ειδοποιούν όλους τους ιδιοκτήτες κάθε χρόνο για τον καθαρισμό», όμως ούτε για αυτό υπάρχει η πλατφόρμα για να υποβάλει κάποιος τη σχετική δήλωση.

Ο κ. Παραδιάς, αναφέρει, σε ότι έχει να κάνει με τις εκθέσεις πυροπροστασίας, ότι οι δήμοι δεν πρόκειται να επιβάλλουν πρόστιμα, για κάτι που ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή.

Ο σχετικός βέβαια νόμος υπάρχει από πέρσι, αλλά οι εγκύκλιοι εκδόθηκαν πρόσφατα.

Ο κ. Παραδιάς, δηλώνει ότι η μη εφαρμογή του νόμου, θα εκμεταλλευτεί από την κυβέρνηση στο ενδεχόμενο ευθυνών για μεγάλες φωτιές. «Θα πουν αν γίνει πυρκαγιά, γιατί λες ότι φταίμε εμείς αφού δεν έχεις εφαρμόσει το νόμο», λέει ο κ. Παραδιάς.

Η θέση των δήμων είναι δεδομένη. «Δεν έχουμε την υλικοτεχνική υποδομή, αλλά ούτε και τους ανθρώπους να εφαρμόσουν το νόμο». Σε συνεδρίασή της, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος,  αποφάσισε ότι δεν συμφωνεί, να αναλάβουν οι δήμοι την αρμοδιότητα και την ευθύνη εφαρμογής του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων, ενώ παράλληλα ζήτησε την εξ ολοκλήρου απόδοση του Τέλους Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση στους δήμους.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τη διαδικασία εφαρμογής πλαισίου μέτρων και μέσων  πυροπροστασίας για τα ακίνητα που βρίσκονται εντός και πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων, η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι ήδη επιβαρυμένοι δήμοι έρχονται αντιμέτωποι με υποχρεώσεις και αρμοδιότητες που δεν τους αναλογούν, καθώς η κεντρική διοίκηση δεν έχει μεριμνήσει, ως οφείλει, να τους παράσχει τα απαραίτητα και αναγκαία εργαλεία για να ανταποκριθούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πολίτες που απευθύνθηκαν στην υπηρεσία πολιτικής προστασίας δήμων, για την υποβολή εγγράφων που πιστοποιούν τον καθαρισμό οικοπέδων, πήραν την «συμβουλή», να στείλουν στην υπηρεσία email με φωτογραφίες του ακινήτου, ώστε «να είναι καλυμμένοι».

Χθες τέλος, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που αφορά την λειτουργία της Ψηφιακής Πλατφόρμας Καταγραφής Έργων Πυροπροστασίας των δήμων.

PrevezaReports.gr
PrevezaReports.gr
Το PrevezaReports.gr είναι ένα ειδησεογραφικό site ποικίλης ύλης. Δημιουργήθηκε το 2019 με σκοπό την άμεση, έγκαιρη και έγκυρη δημοσιογραφική κάλυψη γεγονότων από το Ν. Πρέβεζας, την Ελλάδα και τον κόσμο.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ