Ο δήθεν «τοπικός» χαρακτήρας των εκλογών σε Δήμους και Περιφέρειες είναι ο μεταμφιεσμένος μανδύας της «κεντρικής» κρατικής πολιτικής, αλλά με μεγαλύτερους βαθμούς ασυδοσίας, διαπλοκής και απουσίας οποιασδήποτε μορφής λαϊκού ελέγχου.

Εφαρμόζεται σε αυτές ένας ειδικός «πολλαπλασιαστής» των πιο εκφυλιστικών χαρακτηριστικών της «κεντρικής» πολιτικής ζωής και αντιπαράθεσης.

Στις συνθήκες αυτές, η παρέμβαση της μαχόμενης αντικαπιταλιστικής αριστεράς έχει ξεχωριστή σημασία.

Παίρνουμε θέση καταδίκης της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ. Από τις πυρκαγιές ως τις πλημμύρες, από τα αντεργατικά νομοθετικά τερατουργήματα Γεωργιάδη έως τις χορηγίες εκατομμυρίων ευρώ στους εργολάβους

Επιλέγουμε μια βαθύτερη ριζοσπαστική, αντισυστημική τοποθέτηση ενάντια στον καταστροφικό καπιταλισμό της εποχής μας και τις δραματικές επιπτώσεις που έχει σε ανθρώπους (και ειδικά στην εργαζόμενη πλειονότητα πόλης και υπαίθρου) και στο περιβάλλον η αναγόρευση των καπιταλιστικών κερδών και της επέκτασης της «αγοράς» σε βασικό «νόμο» της κοινωνικής ζωής.

Στεκόμαστε απέναντι στην ανυπαρξία αντιπολίτευσης ή/και ανοιχτής συναίνεσης στα μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα από μεριάς του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ποικιλώνυμης ακροδεξιάς. Μας προκαλούν αποστροφή τόσο οι από κοινού στηρίξεις ψηφοδελτίων σε Δήμους/Περιφέρειες όσο και η ευκολία των «μεταγραφών» υποψηφίων, που μαρτυρούν μια ορισμένη ταύτιση πολιτικής.

Αποκαλύπτουμε τον σύγχρονο «βλαχοδημαρχισμό», ο οποίος σε σχέση με την εποχή του «Μαυρογυαλούρου», έχει πίσω του προγράμματα ΕΣΠΑ, «Τρίτσης», «Φιλόδημος» και άλλα. Έχει ανοιχτές και ευρωπαϊκής κοπής επιχειρηματικές διασυνδέσεις Δημάρχων/Περιφερειαρχών με επιχειρηματικά/εργολαβικά συμφέροντα και χρηματοδοτικούς μηχανισμούς της ΕΕ. Αλλά και πλήθος μηχανισμών εκμαυλισμού της λαϊκής συνείδησης, με σωρό «κατά περίπτωση» πολιτικών, που κάνουν το παραδοσιακό ρουσφέτι να φαίνεται σχεδόν αθώο.

Αποκρούουμε τις σκόπιμες συσκοτίσεις ή/και «αριστερές» αυταπάτες για «τίμιους» ή και «αγωνιστές Δημάρχους ή περιφερειάρχες», που παραπέμπουν σε λογικές διαχείρισης και καθήλωσης της λαϊκής δράσης. Αναδεικνύουμε την ανάγκη του ενεργού αγωνιζόμενου πολίτη, με συλλογικό τρόπο, ενάντια και στους Δήμους (και τις Περιφέρειες), που αποτελούν «αποκεντρωμένη» έκφραση του αστικού κράτους και των μηχανισμών της ΕΕ και ούτε κατά διάνοια μορφή λαϊκής αυτοδιοίκησης.

Παίρνουμε θέση κατά της καταβαράθρωσης μισθών και ημερομισθίων εργατών και υπαλλήλων, των συντάξεων, καθώς και του πλήρους εκβαρβαρισμού των εργασιακών σχέσεων με την επέκταση (αντί για αποφασιστική μείωση!) των ωρών εργασίας, την διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, την κυριαρχία του εργοδοτικού δεσποτισμού.

Υποστηρίζουμε τις οριζόντιες δημόσιες πολιτικές σε ότι αφορά τις βασικές υποδομές (αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά έργα, ύδρευση, αποχετεύσεις, οδικό δίκτυο, συγκοινωνίες κλπ) και λειτουργίες (παιδεία, υγεία, πολιτισμός, αθλητισμός και άλλα) Δήμων και Περιφερειών, στη βάση κοινωνικών αναγκών, με ενιαίο σχεδιασμό, με ανατροπή ανοιχτών (ΣΔΙΤ) ή συγκαλυμμένων (δημόσια χρήματα που δίνονται σε εργολάβους) συμπράξεων με τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Παλεύουμε ενάντια στο μοντέλο της επιχειρηματικής πόλης, όπου πλατείες, παραλίες και πάρκα είναι Α.Ε. και οι κάτοικοί τους μετατρέπονται είτε σε καταναλωτές/πελάτες είτε σε «τουρίστες», την ίδια ώρα που τα νοίκια είναι «στον θεό», η ακρίβεια ροκανίζει το γλίσχρο λαϊκό εισόδημα και η ομάδα ΔΙΑΣ και ανοιχτή καταστολή γίνονται «κανονικότητα».

Αντιστεκόμαστε στη μπόχα του μισανθρωπισμού και ρατσισμού (και τελικά του μίσους απέναντι στη φτωχολογιά) και το δηλητήριο των διαιρέσεων μεταξύ των καταπιεσμένων. Όχι άλλες εκατόμβες πνιγμένων στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Όχι άλλη σιωπή και συγκάλυψη!

Μαχόμαστε ενάντια στην ληστρική επέλαση της καπιταλιστικής «ανάπτυξης» σε βάρος του περιβάλλοντος που έχει άμεσες και μακροπρόθεσμες τραγικές συνέπειες για την ποιότητα ζωής, αλλά και το μέλλον της βιόσφαιρας. Τασσόμαστε ενάντια στις εξορύξεις στις ΑΟΖ, την καταστροφή των βουνών στο όνομα της «Πράσινης Μετάβασης», υποστηρίζοντας ένα άλλο ενεργειακό μοντέλο όπου η (αποκλειστικά δημόσια) ενέργεια δε θα παράγεται για να πωληθεί με κέρδος, αλλά για να καλύψει (με ίση πρόσβαση και χωρίς περιττές σπατάλες) τις κοινωνικές ανάγκες.

Παίρνουμε θέση ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία στο πλευρό των φονιάδων του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας την έξοδο από αυτόν και την ακύρωση των πολεμικών εξοπλισμών οι οποίες διογκώνονται διαρκώς απομυζώντας κοινωνικούς πόρους, δυστυχώς και με έμμεση συνηγορία της κοινοβουλευτικής αριστεράς στο όνομα του «Τουρκικού κινδύνου».

Στεκόμαστε απέναντι στους φασίστες και την ακροδεξιά, με επίγνωση ότι τα πανιά τους τα φουσκώνει η κυρίαρχη πολιτική, η εμπέδωση της λογικής «ο θάνατός σου, η ζωή μου», η εγγενής τάση του σύγχρονου καπιταλισμού προς την αντίδραση, αλλά και η αποδοχή της «εθνικής ρητορικής» από την επίσημη αριστερά.

Υποστηρίζουμε την πολιτική ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια της αριστεράς, απέναντι στα εκφυλιστικά φαινόμενα που είναι σε εξέλιξη στον ΣΥΡΙΖΑ. Στον χώρο αυτό, στην πορεία μιας διαρκούς αστικής συστημικής μετάλλαξης, απαξιώνονται δομικά φυσιογνωμικά στοιχεία κάθε έννοιας αριστεράς. «Ακομπλεξάριστα» πλέον επιχειρείται η αποδοχή του «επιχειρείν», του χυδαίου Αμερικανισμού/Ευρωπαϊσμού και της πολιτικής «εικόνας» και άδειου κελύφους ως «σύγχρονης αριστεράς»!

Καλούμε σε στήριξη της περιφερειακής κίνησης ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην ΉΠΕΙΡΟ –ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ως μια προσπάθεια ευρύτερης συσπείρωσης, αλλά και προγραμματική αναβάθμιση της αντικαπιταλιστικής και κομμουνιστικής αριστεράς με την  ισχυροποίηση και ανάπτυξη των δεσμών της με εργατικά και λαϊκά στρώματα και ριζοσπαστικές τάσεις της νεολαίας.

Νάνος Βαγγέλης Γεωπόνος
Σταυρουλάκης Αργύρης εργαζόμενος στο τουρισμό επισιτισμό
Υποψήφιοι περιφερειακοί  σύμβουλοι στη περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας και Άρτας αντίστοιχα με την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην ΉΠΕΙΡΟ – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και υποψήφιο περιφερειάρχη το Γαλατά Ζώη

Σχόλια