Όπως όλα δείχνουν τα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα εισέλθουν στο πολιορκημένο θύλακα το νωρίτερο αύριο Σάββατο: Στη Ράφα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα στην Αίγυπτο, ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε να επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα των τουλάχιστον 20 φορτηγών που μεταφέρουν βοήθεια.

Οπως τόνισε, είδε «πολλά φορτηγά φορτωμένα με νερό, με καύσιμα, με φάρμακα, με τρόφιμα»: Αυτή η ανθρωπιστική βοήθεια θα είναι «σανίδα σωτηρίας» και «η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου για τόσους πολλούς ανθρώπους στη Γάζα».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε, ωστόσο, ότι αντιμετωπίζει μια σειρά «περιορισμών» που επιβάλλονται στις παραδόσεις βοήθειας στη Γάζα.

«Συνεργαζόμαστε ενεργά με όλα τα μέρη προκειμένου να αποσαφηνίσουμε τους περιορισμούς, ώστε αυτά τα φορτηγά να κινηθούν προς το σημείο όπου τα έχουν ανάγκη. Χρειαζόμαστε αυτά τα φορτηγά να κινηθούν το συντομότερο δυνατό», τόνισε.

«Εχουμε δύο εκατομμύρια ανθρώπους που υποφέρουν τρομερά. Δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχει φαγητό, δεν υπάρχουν φάρμακα, δεν υπάρχουν καύσιμα. Η Γάζα χρειάζεται τα πάντα για να επιβιώσει».

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι κάτοικοι της Γάζας έχουν πρόσβαση «σε μόλις τρία λίτρα νερού ημερησίως», ενώ το νερό για τις βασικές ανάγκες των πολιτών της Γάζας εξαντλείται επικίνδυνα καθώς ο πυκνοκατοικημένος θύλακας βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους πολιορκίας εδώ και ημέρες.

Την ίδια ώρα, στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας η κατάσταση είναι απελπιστική, με τους γιατρούς να αναγκάζονται να «διαλέγουν» μεταξύ ασθενών, αλλά και να υποβάλλουν τραυματίες σε επεμβάσεις χωρίς αναισθητικά.


 Το Σάββατο η ειρηνευτική Σύνοδος στο Κάιρο

Αρκετοί παγκόσμιοι ηγέτες και αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στην ειρηνευτική σύνοδο κορυφής του Σαββάτου στο Κάιρο.

Οι συμμετέχοντες αναμένεται να συζητήσουν την κατάσταση στη Γάζα και τους τρόπους αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης.

Μέχρι στιγμής, οκτώ χώρες έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, μεταξύ των οποίων:

  1. Μπαχρέιν
  2. Κύπρος
  3. Αίγυπτος
  4. Γερμανία
  5. Ιταλία
  6. Ιαπωνία
  7. Κουβέιτ
  8. Νότια Αφρική

Στη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να συμμετάσχει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Σχόλια