Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣάμος-Σεισμός: Μετασεισμοί, 3 τσουνάμι, τραυματισμοί, ζημιές σε σπίτια, δρόμους

Σάμος-Σεισμός: Μετασεισμοί, 3 τσουνάμι, τραυματισμοί, ζημιές σε σπίτια, δρόμους

Σοβαρές ζημιές σε κτίρια και στο οδικό δίκτυο της Σάμου, αλλά και τραυματισμοί πολιτών, προκλήθηκαν από τον ισχυρό σεισμός των 6,7 Ρίχτερ στο Αιγαίο.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 19 χιλιόμετρα βόρεια βορειοδυτικά της Σάμου, το εστιακό βάθος του στα 10 χιλιόμετρα και ήταν καταστροφικός κυρίως στη γειτονική Τουρκία.

Στη Σάμο πέντε άτομα παραμένουν στο νοσοκομείο της Σάμου με ορθοπεδικά τραύματα και δεν κινδυνεύει η ζωή τους. Σημειώθηκαν και άλλοι τραυματισμοί πιο ελαφριοί που αντιμετωπίστηκαν.

Δεν υπάρχει καμία κατάρρευση κτιρίου αλλά μόνο ζημιές σε κτίσματα, ενώ δεν υπήρξε καμία κλήση για απεγκλωβισμό πολιτών, δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Παλαιά κτίρια έχουν υποστεί ζημιές στο Καρλόβασι και στο Βαθυ της Σάμου, και κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο του νησιού. 

Στο Βαθύ σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα μετά το σεισμό λόγω μικρών τσουνάμι.

“Υπάρχει ένα τρίτο τσουνάμι, έχει πλημμυρίσει όλη η πόλη στο Βαθύ», δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Σάμου, Σταμάτης Φιλίππης. Πρόσθεσε ότι κατά το πρώτο τσουνάμι προκλήθηκαν πολλές ζημιές καθώς ήταν ανοιχτά όλα τα καταστήματα και πως αυτή την ώρα ο κόσμος έχει κατευθυνθεί σε υψηλότερα σημεία του νησιού.

Ειδοποίηση στους κατοίκους

Εστάλησαν δύο ειδοποιήσεις μέσω του συστήματος 112, το ένα προς όλους τους κατοίκους του βορειοανατολικού Αιγαίου και το δεύτερο μόνο στους κατοίκους της Σάμου. Καλούνται οι πολίτες να μένουν μακριά από την παραλία και να απομακρινθούν από κτίρια για τον κίνδυνο μεγάλων μετασεισμών.

Η σεισμική ακολουθία θα είναι μεγάλη κατά το επόμενο 48ωρο και την επόμενη εβδομάδα, προειδοποίησε ο Κώστας Παπαζάχος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Τόνισε ότι αν και μικρότερου μεγέθους οι μετασεισμοί μπορεί να έχουν επίσης σοβαρές επιπτώσεις στην περιοχή της Σάμου.

Κυβερνητικό κλιμάκιο εσπευσμένα στη Σάμο

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς μεταβαίνει εσπευσμένα για τη Σάμο προκειμένου να ενημερωθεί από κοντά για τις συνέπειες του μεγάλου σεισμού και να συντονίσει τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού που έχει τεθεί σε πλήρη επιφυλακή για την αντιμετώπιση των ζημιών και τη λήψη μέτρων για το ενδεχόμενο μεγάλων μετασεισμών. Ο υφυπουργός θα μεταβεί στη Σάμο με ελικόπτερο και θα συνοδεύεται από κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας και της ΕΜΑΚ.

Ειδικά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα μεταβούν στη Σάμο τις επόμενες ώρες. Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών τα ειδικά κλιμάκια του υπουργείου είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να μεταβούν στη Σάμο για την καταγραφή των ζημιών και τον έλεγχο των κτιρίων μέσα στις επόμενες ώρες.

Επίσης, στη Σάμο μεταβαίνουν διασώστες του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ και ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ Χρήστος Ροϊλός.

PrevezaReports.gr
PrevezaReports.gr
Το PrevezaReports.gr είναι ένα ειδησεογραφικό site ποικίλης ύλης. Δημιουργήθηκε το 2019 με σκοπό την άμεση, έγκαιρη και έγκυρη δημοσιογραφική κάλυψη γεγονότων από το Ν. Πρέβεζας, την Ελλάδα και τον κόσμο.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ