«Προσεγγίζοντας το ποιητικό σύμπαν του Διονυσίου Σολωμού» – Διαδικτυακή εκδήλωση για τον εθνικό μας ποιητή

Ο Δήμος Πρέβεζας σε συνεργασία με την αντιδημαρχεία Πολιτισμού και τη Δημοτική Ραδιοφωνία οργανώνει σειρά διαδικτυακών εκδηλώσεων αφιερωμένων στην εθνική παλιγγενεσία με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση κατά του Οθωμανικού ζυγού.

Η εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού που έχει οριστεί και ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας με θέμα «Προσεγγίζοντας το ποιητικό σύμπαν του Διονυσίου Σολωμού».

Η καθηγήτρια φυσικής αγωγής Αντιγόνη Στρακαντούνα διάβασε αποσπάσματα που ξεδίπλωσαν τις πτυχές του έργου του Διονυσίου Σολωμού και ο Διδάκτορ Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κοσμάς Κοψάρης μίλησε για τη γλώσσα, τη ζωή, την εποχή αλλά και το έργο του Εθνικού μας ποιητή.

«Ο ποιητής μας είναι τέκνο της εποχής του και των ιδεών της κι απ’αυτή εμπνέεται τα θέματα των έργων του αλλά και η εποχή του δεν θα ήταν όπως την ξέρουμε χωρίς αυτόν ούτε ακόμα και η εθνική μας λογοτεχνία θα είχε διαμορφωθεί ίσως, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα» είπε ο κ. Κοψάρης και τόνισε ότι «ο Σολωμός μέσα από το έργο του πρότεινε και λύση για το γλωσσικό ζήτημα Ανέδειξε τις εκφραστικές δυνατότητες της δημοτικής όχι μόνο για την ποίηση αλλά και για την πεζογραφία.

Πρόταση η οποία υιοθετήθηκε στην ελληνική πεζογραφία μόνο, κάποιες δεκαετίες αργότερα από τη γενιά του 1880.

Έτσι αυτά που τον καθιέρωσαν ως γνήσιο εθνικό ποιητή είναι που ανάδειξε την αξία της νεοελληνικής γλώσσας στην ποίηση, στην οποία έκφρασε συγχρόνως τους πόθους και τα οράματα του ελληνικού έθνους για εθνική ελευθερία!»

Τη συζήτηση συντόνιζε η δημοσιογράφος Αθηνά Παππά.