Το οικονομικό επιτελείο εξειδικεύει τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της 86ης ΔΕΘ.

Οι διευκρινίσεις και οι επεξηγήσεις των μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνονται αυτή την ώρα από τους αρμόδιους υπουργούς.

Ειδικότερα, από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ.

Στο 5,3% είναι ο αναθεωρημένος ρυθμός ανάπτυξης για το 2022 στην Ελλάδα (από αρχική εκτίμηση για 3,1%), η οποία αναπτύσσεται πιο ισχυρά από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

«Το ΑΕΠ αυξάνεται εντυπωσιακά», πρόσθεσε ο κ. Σταΐκούρας.

Από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ, 3,65 δισ. ευρώ αφορούν μόνιμα μέτρα με μειώσεις φόρων, ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και αυξήσει μισθών και συντάξεων, όπως είπε ο υπουργός.

Για την επιταγή ακρίβειας, τόνισε ότι δικαιούχοι είναι 2,3 εκατομμύρια πολίτες στους οποίους θα δοθούν 496 εκατ. ευρώ. Αναφερόμενος στην οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ είπε ότι οι δικαιούχοι διευρύνονται και θα είναι συνταξιούχοι που λαμβάνουν μέχρι 800 ευρώ κι όχι μέχρι 600 ευρώ.

Σημείωσε ότι για τους συνταξιούχους το πακέτο είναι 1,1 δισ. ευρώ κι εδράζεται σε τρεις πυλώνες: έκτακτη ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους μόνιμα και μόνιμη αύξηση των συντάξεων με 1, 5 εκατ. Έλληνες να βλέπουν το 2023 μια αύξηση τουλάχιστον 6%.

Επίδομα θέρμανσης

Για το επίδομα θέρμανσης είπε ότι φέτος θα είναι διευρυμένα τα εισοδηματικά κριτήρια. Θα δοθούν 300 εκατ. ευρώ ενώ ήταν περίπου το μισό πέρυσι. Επίσης, δίνεται ένα επιπλέον κίνητρο: για όσους χρησιμοποιήσουν διαφορετικό καύσιμο από το φυσικό αέριο το επίδομα αναδιπλασιάζεται.

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγγειλε οριζόντια επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης με 25 λεπτά ανά λίτρο, αύξηση του εισοδηματικού ορίου για το επίδομα θέρμανσης από τα 14.000 ευρώ στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και ανάλογα για τον παντρεμένο προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Τα νέα εισοδηματικά όρια για το επίδομα θέρμανσης διαμορφώνονται ως εξής:

16.000 ευρώ για τον άγαμο (από 14.000 ευρώ)
24.000 ευρώ για τον παντρεμένο (από 20.000 ευρώ)

Για τους γιατρούς, από 1 Ιανουαρίου 2023 θα υπάρξει αύξηση 10% μεσοσταθμικά με δημοσιονομικό κόστος 53 εκατ. ευρώ.

Για την αύξηση στους δημοσίους υπαλλήλους, ο υπουργός είπε ότι δίνεται έμφαση στους χαμηλόμισθούς και εργαζόμενους με θέσεις ευθύνης. Θα ισχούσουν από 1 Ιανουαρίου 2024 και το δημοσιονομικό κόστος είναι 500 εκατ. ευρώ.

Επίσης ανακοίνωσε:

– εξοικονομώ για 40.000 νέους ανθρώπους

– επιδότηση για ενοικίαση σε κενά σπίτια με 40% επιδότηση στο κόστος ανακαίνισης για 10.000 ιδιοκτητες ακινήτων  

Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Κατάργηση του 1% της εισφοράς υπέρ του ταμείου δημοσίων υπαλλήλων

Άμεση διευθέτηση των μισθολογικών των ενόπλων δυνάμεων – Η μισθολογική εξέλιξη Εθελοντών Μακράς Διάρκειας και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης.

10% αύξηση στους γιατρούς του δημοσίου από 01/01/2023

Συνταξιούχοι:

Εφάπαξ ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους

Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Αύξηση κύριων συντάξεων το 2023 με χαμηλή η μηδενική προσωπική διαφορά. Η αύξηση υπολογίζεται στο 6%

Σημειώνεται ότι για την εκπλήρωση των μέτρων, εκατό μέρες πριν από το τέλος της χρονιάς, το υπουργείο Οικονομικών καταθέτει νέο συμπληρωματικό προϋπολογισμό (τον δεύτερο φέτος) που ανεβάζει στα 2,5 δισ. ευρώ τα έκτακτα μέτρα και παροχές που θα διατεθούν μέσα στο 2022 σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Και άλλα 400 εκατ. ευρώ συνολικά θα διατεθούν επίσης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Δείτε LIVE την συνέντευξη στο υπουργείο Οικονομικών:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here