Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠαγκόσμια Ημέρα Νερού :Υποχρέωση όλων μας η προστασία και η ορθολογική διαχείριση...

Παγκόσμια Ημέρα Νερού :Υποχρέωση όλων μας η προστασία και η ορθολογική διαχείριση του φυσικού αγαθού

Παγκόσμια Ημέρα Νερού η 22α Μαρτίου και η έννοια της ορθολογικής διαχείρισης του συγκεκριμένου αγαθού είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Όπως αναφέρει στο μήνυμά του ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Μονάδας Ηπείρου της ΕΑΓΜΕ Ευάγγελος Νικολάου είναι φανερό ότι στο άμεσο μέλλον το νερό θα είναι αγαθό σε ανεπάρκεια, αν και αυτό είναι ήδη πραγματικότητα .

Την περασμένη ξηρά περίοδο η ανεπάρκεια νερού έγινε αισθητή στην Ευρώπη στον Δούναβη τον μεγαλύτερο ποταμό ,στον Πάδο αλλά και σε άλλους ποταμούς με δυσάρεστες συνέπειες στην αγροτική οικονομία και όχι μόνο , γεγονός που σύμφωνα με τον κ.Νικολάου πρέπει να μας αφυπνίσει.

Η Ήπειρος βρίσκεται σε προνομιακή θέση σε ότι αφορά στα αποθέματα υπόγειου νερού αλλά και στην καλή ποιοτική τους κατάσταση φιλοξενώντας το 15% του υπόγειου υδατικού δυναμικού της χώρας ωστόσο σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Περιφερειακής Μονάδας Ηπείρου της ΕΑΓΜΕ αυτό δεν πρέπει να μας καθησυχάζει.

Τοπικά παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα, είτε λόγω υπεραντλήσεων είτε λόγω ρύπανσης των υπογείων υδροφόρων. κυρίως στην χερσόνησο Πρέβεζας ( υφαλμύρινση υδροφόρων, νιτρορύπανση ) και στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων όπου υφίσταται και η μεγαλύτερη πληθυσμιακή συγκέντρωση κατά συνέπεια και η ζήτηση νερού.

Στην Ήπειρο το δίκτυο της ΕΑΓΜΕ περιλαμβάνει 82 υδροσημεία, 50 γεωτρήσεις και 32 πηγές στα οποία γίνονται οι προβλεπόμενοι έλεγχοι.

Καταλήγοντας ο κ.Νικολάου επισημαίνει ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό όλων μας, ενώ η ορθολογική διαχείριση και προστασία των υδατικών πόρων αποτελεί καθήκον και υποχρέωσή μας.

PrevezaReports.gr
PrevezaReports.gr
Το PrevezaReports.gr είναι ένα ειδησεογραφικό site ποικίλης ύλης. Δημιουργήθηκε το 2019 με σκοπό την άμεση, έγκαιρη και έγκυρη δημοσιογραφική κάλυψη γεγονότων από το Ν. Πρέβεζας, την Ελλάδα και τον κόσμο.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ