Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΥΡΙΣΜΟΣΟ Λούρος Πρεβέζης Και Τα Αξιοθέατα Του (Vid)

Ο Λούρος Πρεβέζης Και Τα Αξιοθέατα Του (Vid)

Ο Λούρος Βρίσκεται στην αρχή της εύφορης κοιλάδας Λάμαρης είναι ένα κομβικό σημείο, η εθνική οδό που τον διασχίζει οδηγεί στις τρεις μεγάλες πόλεις της Ηπείρου Ιωάννινα, Άρτα Πρέβεζα. Στις όχθες του Λούρου ποταμού, φυτρώνουν πολλές λυγιές. Λούρες, τις ονομάζουν οι ντόπιοι .

Οι κάτοικοι έκοβαν λούρες και έπλεκαν μ’ αυτές μαντριά, καλύβια και σπιτοκάλυβα, για να μείνουν στο παλιό χωριό κοντά στο ποτάμι. Έτσι πήρε το όνομα του το χωριό που είχε σπίτια από λούρες. Ιστορικά η πρώτη αναφορά στο χωριό έγινε το 1670 απο τον Τούρκο περιηγητή Εβλιγιά Τσελέπη, ενώ κυριεύτηκε από τον Αλή πασά το 1797 παρά την σθεναρή αντίσταση των κατοικων.

Η απελευθέρωση ήρθε πολύ αργότερα από τον Ελληνικό στρατό στις 16 Οκτωβρίου του 1912 Μπορείτε να κάνετε μία στάση στα καφέ – εστιατόρια (fast-food) τα οποία είναι διάσπαρτα κατά μήκος της Εθνικής Οδού , η να επισκεφτείτε, το άλσος του Αγίου Βαρνάβα πριν συνεχίσετε την πορεία σας.

Λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα συναντάμε την ιερά μονή Αβάσσου αφιερωμένη στην κοίμηση της Θεοτόκου κτισμένη το 1746. Αξιόλογο σημείο του μοναστηριού είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο με παραστάσεις από την άγια γραφή .

PrevezaReports.gr
PrevezaReports.gr
Το PrevezaReports.gr είναι ένα ειδησεογραφικό site ποικίλης ύλης. Δημιουργήθηκε το 2019 με σκοπό την άμεση, έγκαιρη και έγκυρη δημοσιογραφική κάλυψη γεγονότων από το Ν. Πρέβεζας, την Ελλάδα και τον κόσμο.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ