Μικρόβια άγνωστα στην επιστήμη ανακαλύφθηκαν στον ISS

Ερευνητές των ΗΠΑ και της Ινδίας που συνεργάζονται με τη NASA, ανακάλυψαν τέσσερα είδη μικροβίων στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, στελέχη βακτηρίων για την ακρίβεια, τρία από τα οποία ήταν παντελώς άγνωστα μέχρι σήμερα στην επιστήμη. Τα εντόπισαν σε διαφορετικές τοποθεσίες του ISS, όπως ένα πάνελ οργάνων, το θόλο παρατηρήσεων, το τραπέζι του φαγητού και σε ένα παλιό φίλτρο HEPA. Και τα τέσσερα μικρόβια ανήκουν σε συνομοταξία βακτηρίων που βρίσκονται στο χώμα και στο φρέσκο νερό και εμπλέκονται στον κύκλο ανάπτυξης των φυτών.

Κι αν αναρωτιέστε τι δουλειά έχουν τέτοια βακτήρια στο διάστημα, οι αστροναύτες καλλιεργούν μικρές ποσότητες τροφίμων εδώ και χρόνια στον ISS, οπότε έτσι εξηγείται και η ύπαρξη μικροβίων που σχετίζονται με φυτά. Το γνωστό είδος ήταν το Methylorubrum rhodesianum, ενώ τα υπόλοιπα μετά τον εντοπισμό τους διαπιστώθηκε πως ανήκουν στο ίδιο είδος και τα στελέχη τους ονομάστηκαν IF7SW-B2T, IIF1SW-B5, και IIF4SW-B5. Η ομάδα που τα ανακάλυψε, προτείνει την ονομασία Methylobacterium ajmalii, προς τιμήν του Ajmal Khan, γνωστού Ινδού επιστήμονα.

Γνωρίζοντας ήδη πως τα μικρόβια αυτά επιβιώνουν στις σκληρές συνθήκες του διαστήματος, η ομάδα ανέλυσε γενετικά τα δείγματα για να διαπιστώσει πώς μπορεί να βελτιώσει το όφελος που θα προσφέρουν σε φυτά.

ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙΣ ΦΥΤΑ ΣΕ ΑΚΡΑΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΟΠΟΥ ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ, Η ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ. ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΕΤΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΜΙΚΡΟΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑΣ ΣΟΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ. – KASTHURI BENKATESWARAN, JPL, NASA

Οι ερευνητές έχουν αγγίξει μόλις την επιφάνεια της μικροβιακής βιοποικιλότητας στο διαστημικό σταθμό. Περίπου 1.000 ακόμα δείγματα έχουν συλλεχθεί και αναμένουν την αποστολή τους πίσω στη Γη για ανάλυση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Microbiology.