Μετωπική Αριστερή Παρέμβαση Καθηγητών Πρέβεζας: Η συμφωνία Κυβέρνησης με Cisco αποτελεί σκανδαλώδη ενίσχυση των επιχειρηματικών κερδών

Η συμφωνία της κυβέρνησης με τον αμερικανικό κολοσσό Cisco για τη διεξαγωγή της τηλεκπαίδευσης, που δόθηκε στη δημοσιότητα, είναι αποκαλυπτική και προκλητική. Η κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο κρατά κλειστά τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, γιατί αρνείται να πάρει μέτρα, για την ασφαλή λειτουργία τους, παρά τις κινητοποιήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος.

Αντί για αύξηση των δαπανών για τη δημόσια εκπαίδευση, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες λόγω της πανδημίας, επιλέγει να κάνει μια γενναία δωρεά ενίσχυσης στις επιχειρήσεις καταδικάζοντας μαθητές και εκπαιδευτικούς στην τηλεκπαίδευση, με τεράστιες οικονομικές και μορφωτικές συνέπειες. Η συμφωνία της με τον αμερικανικό κολοσσό τηλεπικοινωνιών Cisco όχι μόνο δεν αποτελεί δωρεά της επιχείρησης στο ελληνικό Δημόσιο, αλλά σκανδαλώδη ενίσχυσή της από κρατικά κονδύλια.

Το 172 σελίδων έγγραφο των συμβάσεων, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, καταρρίπτει την επικοινωνιακή προπαγάνδα που έστησε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ με την τηλεκπαίδευση. Τα πλατιά χαμόγελα περί της δωρεάν παραχώρησης υπηρεσιών της cisco για τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης, δίνουν τη θέση τους στην κυνική ομολογία πως “τίποτα δεν είναι για πάντα δωρεάν”. Όπως σε κάθε επιχειρηματική συμφωνία που στόχο έχει το κέρδος, έτσι και η cisko παρείχε δωρεάν για ένα μικρό χρονικό διάστημα τις υπηρεσίες της, για να πληρωθεί αδρά αργότερα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η σύμβαση κοστίζει συνολικά 2 εκ ευρώ ζεστό χρήμα κατ’ έτος.

Ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώσει διπλά το κόστος της τηλεκπαίδευσης. Από τη μια την πληρώνει με ζεστό χρήμα που βγαίνει από το δημόσιο κορβανά, για να γεμίσει τα ταμεία της cisco, κι από την άλλη με την οικονομική αφαίμαξη γονιών και εκπαιδευτικών,
προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης σε τεχνολογικό εξοπλισμό, που η κυβέρνηση αφήνει ακάλυπτη, γιατί προτεραιότητα της είναι η ενίσχυση της κερδοφορίας των εταιρειών. Οι πωλήσεις και οι τιμές των Η/Υ και των λάπτοπ εκτινάχτηκαν ιδιαίτερα τη φετινή σχολική χρονιά, με τις εταιρείες να θησαυρίζουν.

Κι ενώ τα πολυσυζητημένα voucher των 200 ευρώ για αγορά τάμπλετ από τους μαθητές για την «τηλεκπαίδευση» δεν έχουν δοθεί ακόμη, έγινε όμως απευθείας ανάθεση ύψους 250.000 ευρώ, η οποία δεν αφορά καθαυτό το πρόγραμμα επιδότησης μαθητών για αγορά εξοπλισμού, αλλά την επικοινωνιακή διαχείρισή του από πλευράς του υπουργείου Παιδείας!!! 

Η σκανδαλώδης κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος από την Κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας δεν αφορά μόνο την άμεση χρηματοδότηση των εταιρειών, αλλά και τη δυνατότητα αξιοποίησης των δεδομένων πάνω από 1.5 εκ. χρηστών της τηλεκπαίδευσης για εμπορική εκμετάλλευση, που αποφέρουν αμύθητα κέρδη στους πολυεθνικούς κολοσσούς των νέων τεχνολογιών και πληροφορικής.

Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά: το 2016 το 89% των εσόδων της Google και το 96,6% των εσόδων του Facebook προερχόταν από τη διαφήμιση που στηρίζεται στην αξιοποίηση των δεδομένων, δηλ. στη συγκέντρωση πληροφοριών (από και) για τους χρήστες, την ανάλυση τους και στη συνέχεια χρησιμοποίηση των αποτελεσμάτων αυτής της ανάλυσης για να πουλήσουν διαφημιστικό χώρο.

Η σκανδαλώδης σύμβαση αποτελεί ένα κομμάτι του puzzle της πολιτικής του λεγόμενου “Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ – Ελλάδας”, που έχει υπηρετήσει η κυβέρνηση της ΝΔ και όλες οι κυβερνήσεις ως τώρα (Ν.Δ,ΚΙΝΑΛ,ΣΥΡΙΖΑ), από την επέκταση των αμερικανο-ΝΑΤΟϊκών βάσεων και τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς ως τη βαθιά και απροκάλυπτη διείσδυση των αμερικανικών πολυεθνικών στα Δημόσια Σχολεία. Η συζήτηση στη Βουλή για τη σύμβαση ήταν αποκαλυπτική, με τον ρόλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που αντί να ενισχύσει τις υποδομές της δημόσιας εκπαίδευσης, διαμόρφωσε το πλαίσιο αγοράς προϊόντων της Cisco και της κάθε επιχείρησης, με υπογραφές συμβάσεων λίγες μέρες πριν τις εκλογές του 2019. Όχι τυχαία, περίοπτη θέση στη ΔΕΘ το 2018, με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ, είχε το περίπτερο της cisco, και ο Υπουργός των εξωτερικών των ΗΠΑ Μ.Πομπέο δήλωνε τον Σεπτέμβριο του 2020 στη Θεσσαλονίκη:

«Αυτό που έχουν κάνει η Cisco και η Pfizer είναι πραγματικά καλά παραδείγματα για το πώς οι αμερικανικές εταιρείες μπορούν να έρθουν εδώ και να συνεργαστούν με μικρές ελληνικές επιχειρήσεις….. Αλλά νομίζω ότι οι άνθρωποι αυτής της περιοχής μπορούν σίγουρα να περιμένουν πως εάν κάνουν τα σωστά πράγματα, αν είναι φιλόξενοι, θα δουν περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις εδώ, γεγονός που θα είναι εξαίσιο για κάθε μία από τις χώρες μας.»

Τα “καλά αποτελέσματα” αυτής της στρατηγικής συνεργασίας τα βιώνει στις πλάτες του ο λαός και η δημόσια εκπαίδευση, με τον πιο
επώδυνο τρόπο εν μέσω πανδημίας.

Έναν χρόνο τώρα η κυβέρνηση ασελγεί στο σώμα της εκπαίδευσης. Επιλέγει να χαρίζει εκατομμύρια κρατικού χρήματος στο κεφάλαιο, να προωθεί την ιδιωτικοποίησή της και να τη βομβαρδίζει με αντιδραστικά μέτρα- λαιμητόμο για τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα της νέας γενιάς και των εκπαιδευτικών.

Γελιέται η κυβέρνηση, αν πιστεύει πως η απογείωση της καταστολής, του αυταρχισμού, των εκβιασμών και της τρομοκρατίας, είναι η απάντηση στα δίκαια αιτήματα της νεολαίας και των εκπαιδευτικών για άμεσα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία όλων των δομών της δημόσιας εκπαίδευσης και την υπεράσπιση της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης για όλους.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΩΣ ΕΔΩ! ΣΥΝΕΝΟΧΟΥΣ ΣΤΟ ΦΟΝΟ ΔΕ ΘΑ ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ !

Είναι επιτακτικό να απαιτήσουμε ΤΩΡΑ:

Ανοικτά και ασφαλή σχολεία! Είναι η μόνη λύση υπέρ της κοινωνίας!

ΤΩΡΑ 15 μαθητές στην τάξη – μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών, επιστημονικού, βοηθητικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας! ΤΩΡΑ διενέργεια δωρεάν, μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ για έλεγχο της διάδοσης του ιού και ουσιαστικά πρωτόκολλα προστασίας!

ΤΩΡΑ εξασφάλιση δωρεάν υλικοτεχνικής υποδομής, μέτρων ενίσχυσης της επιβίωσης των οικογενειών και της μαθησιακής διαδικασίας.

Όχι στην ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης! ΕΞΩ οι ιδιωτικές εταιρείες από τα σχολεία! Καμιά ιδιωτική εταιρεία υπεύθυνη της επαφής μας με τους μαθητές. Προστασία των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών. Ενίσχυση των δημόσιων υποδομών  ώστε να αποτελέσουν και πραγματικά εργαλεία για τη ζωντανή εκπαιδευτική διαδικασία !

Να καταργηθεί η ΠΝΠ της υποχρεωτικής τηλεκπαίδευσης!

Να μην προσμετρηθούν οι απουσίες της τηλεκπαίδευσης!

Δραστική αναπροσαρμογή της διδακτέας ύλης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης για την κάλυψη των μορφωτικών ελλειμμάτων που έχουν συσσωρευθεί!

Να μην γίνουν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις. Καμιά εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων.!

Να μην ισχύσει η ΕΒΕ και η μείωση των εισακτέων !

Αύξηση των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση!

Κατάργηση των νόμων Κεραμέως για το σχολείο, την Επαγγελματική Εκπαίδευση και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και πανεπιστημιακή αστυνομία!

ΤΩΡΑ ενίσχυση της δημόσιας υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας! Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Πλήρης και δωρεάν περίθαλψη για όλο το λαό. Προσλήψεις στο ΕΣΥ, άνοιγμα νοσοκομείων και ΜΕΘ. Κατά προτεραιότητα εμβολιασμός εκπαιδευτικών!

Προτεραιότητα στην ζωή, την υγεία, την παιδεία και την ελευθερία του Λαού!

Καλούμε ΟΛΜΕ και ΕΛΜΕ Πρέβεζας να πάρουν απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης καλώντας ταυτόχρονα σε πανεκπαιδευτικό και πανεργατικό συντονισμό ενάντια στην αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης.

30-03-2021
ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ καθηγητών Πρέβεζας