Μήνυμα της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Των Φύλων Ηπείρου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είναι ημέρα ευαισθητοποίησης και αφύπνισης για τα δικαιώματα των γυναικών, την αναγνώριση της συνεισφοράς τους και την αφοσίωση στις προσπάθειες ενδυνάμωσής τους.

Η πανδημία διαμόρφωσε ένα δύσκολο περιβάλλον, επανέφερε ανισότητες, και σε ελάχιστο χρόνο ανέτρεψε δεδομένα και επιτεύγματα δεκαετιών στην ισότητα των δύο φύλων. Ο μέσος όρος ισότητας των φύλων στην Ε.Ε., σύμφωνα με τον δείκτη 2020 του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), ανέρχεται στο 67,9%, ενώ με τους σημερινούς ρυθμούς θα χρειαστεί περισσότερο από 60 χρόνια για να επιτύχει πλήρη ισότητα των φύλων. Για την Ελλάδα το ποσοστό είναι χαμηλότερο και οφείλει να κινητοποιήσει όλους μας για την ανατροπή των δυσοίωνων αυτών προβλέψεων.

Στον τομέα της υγείας διαπιστώνεται (ΕΙGΕ), ότι οι γυναίκες αποτελούν το 76% του προσωπικού περίθαλψης στην Ε.Ε., το οποίο έχει εκτεθεί περισσότερο στον ιό. Οι γυναίκες κλήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά να αναλάβουν τη φροντίδα ηλικιωμένων και παιδιών λόγω του κοινωνικού αποκλεισμού, εγκαταλείποντας την εργασία τους και καθιστάμενες οικονομικά ευάλωτες και εξαρτώμενες. Τα
αυξημένα ποσοστά ανεργίας των γυναικών αποδεικνύουν το γεγονός ότι για ακόμη μία φορά πληρώνουν δυσανάλογα το τίμημα της πανδημίας.

Ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα το οποίο επιδεινώθηκε λόγω της πανδημίας ήταν η αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και βίας κατά γυναικών και κοριτσιών σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ λόγω του κοινωνικού αποκλεισμού και των περιοριστικών μέτρων, όπως διαπιστώθηκε, οι γυναίκες δυσκολεύονται ακόμη και να ζητήσουν βοήθεια.

Η κινητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων είναι μεγάλη για την αντιμετώπιση όλων των δυσάρεστων συνεπειών της πανδημίας, οι οποίες δοκιμάζουν εκτός από την παγκόσμια υγεία, τη δομή της κοινωνίας και τα δικαιώματα των γυναικών.

Το θέμα που αναδεικνύουν τα Ηνωμένα Έθνη για το 2021 είναι επίτευξη ενός μέλλοντος Ισότητας στον κόσμο της πανδημίας από τις Γυναίκες σε θέσεις ευθύνης. Γυναίκες που αναλαμβάνουν επιτελικές θέσεις γνωρίζουν τις αντιξοότητες, κατόρθωσαν να τις υπερκεράσουν και καλούνται να εμπνεύσουν, να καθοδηγήσουν και να συμβαδίσουν στις προσπάθειες ενδυνάμωσης των γυναικών.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ

Η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Περιφέρειας Ηπείρου, ανταποκρινόμενη στα καθήκοντά της οργανώνει για την «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας» Διαδικτυακή εκδήλωση προβληματισμού και ευαισθητοποίησης με θέμα:

«Γυναίκες σε Θέσεις Ευθύνης για την Αντιμετώπιση των Επιπτώσεων της Πανδημίας στα ζητήματα Βίας κατά των Γυναικών, Απασχόλησης και Ισότητας των Φύλων».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαρτίου 2021 από τις 10.00 π.μ. έως 13.00 μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ΖΟΟΜ.