Μάριος Κάτσης: Nα παραχωρηθεί στον δήμο το παλιό κτίριο ΚΥ Ηγουμενίτσας

Με Ερώτηση στη Βουλή, ο Μάριος Κάτσης ζητά την άμεση παραχώρηση του παλαιού κτιρίου του Κέντρου Υγείας Ηγουμενίτσας στον οικείο Δήμο

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο Μάριος Κάτσης, σχετικά με την παραχώρηση του κτιρίου που στεγαζόταν το Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας στον οικείο Δήμο. 

Με τη λειτουργία του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας, η οποία ήταν μέρος του γενικότερου σχεδίου αναβάθμισης του τομέα της Δημόσιας Υγείας στη Θεσπρωτία που προώθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μεταφέρθηκε στη νέα εμβληματική δομή, μεταξύ άλλων και το Κέντρο Υγείας της Ηγουμενίτσας.  

Το κτήριο των 1246 τ.μ. στο οποίο στεγαζόταν έως τη μεταφορά του το Κέντρο Υγείας της Ηγουμενίτσας, έμεινε ελεύθερο προς χρήση ή αξιοποίηση. Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, ο οποίος είχε παραχωρήσει και το οικόπεδο στο αρμόδιο Υπουργείο ώστε να χτιστεί το Κέντρο Υγείας, με αίτημα του προς την 6η Υγειονομική Περιφέρεια ζήτησε την παραχώρηση του συνόλου του εν λόγω κτιρίου, προκειμένου να στεγαστούν υπηρεσίες και δομές του Δήμου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ιωάννη Καρβέλη, κατά την επίσκεψή του τον Ιούνιο του 2020 στη Θεσπρωτία, το κτήριο θα παραχωρούνταν στο Δήμο Ηγουμενίτσας και σε άλλους φορείς ώστε να στεγαστούν διάφορες υπηρεσίες. Έως σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη και σαφής ενημέρωση από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια ή το Υπουργείο Υγείας, ούτε για το εάν έχει ξεκινήσει η διαδικασία παραχώρησης, ούτε για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται αυτή, ούτε και για το εάν θα περιλαμβάνει τη συνολική παραχώρηση του κτιρίου στον Δήμο Ηγουμενίτσας.

Επειδή το κτήριο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης, και μπορεί να δώσει σημαντικές λύσεις στη στέγαση δομών του Δήμου Ηγουμενίτσας και στην ανάπτυξη νέων, που θα εξυπηρετούν την τοπική κοινωνία, με την Ερώτησή του, ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης, ζητά από τον Υπουργό Υγείας σαφές χρονοδιάγραμμα για την παραχώρηση του κτιρίου οικείο Δήμο. Επίσης ρωτά εάν η παραχώρηση στο Δήμο αφορά το σύνολο του κτιρίου, και αν όχι, ποιοι είναι οι άλλοι φορείς στους οποίους θα παραχωρηθεί μέρος αυτού.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Παραχώρηση του κτηρίου που στεγαζόταν το Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας στον οικείο Δήμο»

Στις 28 Φεβρουαρίου του 2018 ξεκίνησε τη λειτουργία του το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών, το οποίο βρίσκετε στην  Ηγουμενίτσα. Στη νέα αυτή δομή, η οποία ήταν μέρος του γενικότερου σχεδίου αναβάθμισης του τομέα της Δημόσιας Υγείας στη Θεσπρωτία που προώθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μεταφέρθηκε μεταξύ άλλων και το Κέντρο Υγείας της Ηγουμενίτσας.  

Το κτήριο των 1246 τ.μ. στο οποίο στεγαζόταν έως τη μεταφορά του το Κέντρο Υγείας της Ηγουμενίτσας, έμεινε ελεύθερο προς χρήση ή αξιοποίηση, αφού αποκατασταθεί πλήρως ώστε να γίνει και πάλι λειτουργικό. Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, ο οποίος είχε παραχωρήσει το οικόπεδο των 2.736 τ.μ. στο Υπουργείο Υγείας για να κατασκευαστεί το εν λόγω κτήριο, με αίτημά του προς την 6η Υγειονομική Περιφέρεια τον Αύγουστο του 2018, ζήτησε την παραχώρηση του συνόλου του κτηρίου στο οποίο στεγαζόταν το Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας, προκειμένου να στεγαστούν υπηρεσίες και δομές του Δήμου. 

Στις 5 Ιουνίου του 2020, κατά την επίσκεψη του στις μονάδες υγείας του νομού, ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ιωάννης Καρβέλης, δήλωσε σε τοπικά μέσα ότι το παλαιό κτήριο του Κέντρου Υγείας Ηγουμενίτσας θα παραχωρηθεί για διάφορες χρήσεις, σε περισσότερους από έναν φορείς και όχι αποκλειστικά στον οικείο Δήμο.

Στις 19 Νοεμβρίου του 2020 ο τοπικός κυβερνητικός Βουλευτής, με δημόσιο μήνυμα του, ευχαρίστησε τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, για το “πράσινο φως” που έδωσε, σχετικά με την παραχώρηση στον Δήμο του κτηρίου στο οποίο λειτουργούσε το Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας. 

Έως σήμερα δεν υπάρχει σαφής και επίσημη ενημέρωση από κανέναν αρμόδιο φορέα, για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το αίτημα του Δήμου Ηγουμενίτσας για την παραχώρηση του ακινήτου προς χρήση, και αν εντέλει υλοποιηθεί. Όπως είναι αυτονόητο, η πάροδος του χρόνου συμβάλει στην περαιτέρω απαξίωση της κτηριακής υποδομής, που συνεπάγεται επιπλέον κόστος στην αποκατάσταση ώστε να καταστεί ξανά λειτουργικό. 

Επειδή έως σήμερα δεν υπάρχει σαφής ενημέρωση, ούτε για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία παραχώρησης, αλλά ούτε και για το εάν η παραχώρηση προς τον Δήμο αφορά το σύνολο του κτηρίου που στεγαζόταν το Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας ή μέρος αυτού

Επειδή ο Δήμος Ηγουμενίτσας αντιμετωπίζει πρόβλημα στέγασης δομών και υπηρεσιών του, και το εν λόγω ακίνητο θα έδινε εν μέρει λύση καθώς βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης και έχει μεγάλους χώρους προς αξιοποίηση

Επειδή δεν έχει γίνει επίσημα γνωστή η πολιτική βούληση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας, όσον αφορά την αξιοποίηση του πρώην Κέντρου Υγείας Ηγουμενίτσας

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

  1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η παραχώρηση του κτηρίου που στεγαζόταν το Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας στον οικείο Δήμο, και πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία;
  2. Η παραχώρηση στο Δήμο αφορά το σύνολο του κτηρίου, και αν όχι ποιοι είναι οι άλλοι φορείς στους οποίους θα παραχωρηθεί μέρος αυτού;

O Ερωτών Βουλευτής

Μάριος Κάτσης