Κορονοϊός: Εγκρίθηκε το εμβόλιο κατά της Όμικρον στη Βρετανία, πότε έρχεται στην Ελλάδα

Το εμβόλιο που κατασκεύασε η Moderna και στοχεύει σε δύο διαφορετικές παραλλαγές του κορονοϊού εγκρίθηκε στη Βρετανία.

Η πρώτη χώρα που εγκρίνει το εμβόλιο κατά της Όμικρον που κατασκεύασε η Moderna, έγινε η Μεγάλη Βρετανία. Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων, ενέκρινε το εμβόλιο της Moderna που στοχεύσει τον αρχικό ιό του 2020 αλλά και την παραλλαγή Όμικρον.

Το εμβόλιο εγκρίθηκε σήμερα για αναμνηστικές δόσεις σε ενήλικες από τη Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας αφού διαπιστώθηκε ότι πληροί τα πρότυπα ασφαλείας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας.

Το εμβόλιο εγκρίθηκε για χρήση σε άτομα άνω των 18 ετών. Η Μεγάλη Βρετανία σχεδιάζει πάντως αρχικά να το χορηγήσει σε άτομα άνω των 50 ετών και ευπαθείς. Η Moderna παρασκευάζει τις δόσεις εδώ και μήνες, οπότε θα πρέπει να είναι διαθέσιμες σύντομα, όπως επισημαίνεται στους Financial Times.

Σε κάθε δόση του αναμνηστικού εμβολίου, το ήμισυ του εμβολίου (25 μικρογραμμάρια) στοχεύει στο αρχικό στέλεχος του ιού από το 2020 και το άλλο μισό (25 μικρογραμμάρια) στοχεύει στην Όμικρον.

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο Θάνος Πλεύρης, η προμήθεια των νέων εμβολίων στην Ελλάδα θα γίνει σε δύο φάσεις. Αρχικά τα επικαιροποιημένα εμβόλια της Moderna θα φτάσουν πρώτα και στη συνέχεια θα έρθουν τα ακόμα πιο επικαιροποιημένα για τις υποπαραλλαγές της Όμικρον 4 και 5. «Από τον Οκτώβριο και μετά ευελπιστούμε να υπάρχουν» είχε αναφέρει στις δηλώσεις του ο Έλληνας υπουργός Υγείας.