Η Γιαννιώτισσα Εσθήρ Κοέν, η γηραιότερη Ελληνίδα που επιβίωσε από τα κολαστήρια του Άουσβιτς – Μπιρκενάου, έφυγε από την ζωή στα 96 της. Η Κοέν δοκιμάστηκε σκληρά. Ο αριθμός του στρατοπέδου ήταν χαραγμένος στο αριστερό της χέρι «και την ψυχή της». Τελευταία φορά είδε την οικογένειά της στις πύλες του κολαστηρίου αυτού.

Στα 17 της χρόνια, η Εσθήρ Κοέν, μαζί με όλους τους Ρωμανιώτες Εβραίους των Ιωαννίνων, έζησε την θηριωδία. Ήταν 25η Μαρτίου του 1944, όταν οι Γερμανοί μάζεψαν στην πλατεία Μαβίλη όλους τους Εβραίους της πόλης και ακολούθησε η πορεία προς την καταστροφή και τον θάνατο.

Οι αφηγήσεις της ήταν πάντα συγκλονιστικές. Για τελευταία φορά είδε τους γονείς της και τα 6 αδέλφια της, στην πύλη της κολάσεως του Άουσβιτς.

Το Μάρτιο του 2014, η κ. Κοέν τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας, όταν στα Γιάννενα συναντήθηκε με το άλλοτε Γερμανό Πρόεδρο Γιόαχιμ Γκάουκ.

«Πεθαίνοντας εμείς, πρέπει ο κόσμος να μάθει, ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να είναι απάνθρωπος», είπε η Εσθήρ Κόεν και ο Γερμανός Πρόεδρος την αγκάλιασε. 

Η κηδεία της θα γίνει την Πέμπτη.

Συγκλονιστικά τα λόγια της όταν μίλησε το 2019  στην ΕΡΤ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here