Ιωάννινα: Διαγωνισμός φωτογραφίας «Ο άνθρωπος και το περιβάλλον του»

Διαγωνισμός φωτογραφίας «Ο άνθρωπος και το περιβάλλον του»-Οι καλύτερες εικόνες και η απονομή των βραβείων

Οι 30 καλύτερες φωτογραφίες που αναδείχτηκαν από το διαγωνισμό με τίτλο «Ο άνθρωπος και το περιβάλλον του», παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» (στα παλιά σφαγεία), με την τήρηση όλων των απαιτούμενων μέτρων προστασίας.

  Ο διαγωνισμός φωτογραφίας διεξήχθη από την 1η Οκτωβρίου ως τις 20 Δεκεμβρίου 2020, στο πλαίσιο των προωθούμενων πρωτοβουλιών του Γραφείου τουριστικής προβολής του δήμου Ιωαννιτών για τη συμμετοχή του κοινού στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πόλης μας.

Α’ Βραβείο, ΣΤΡΑΤΟΣ ΓΚΟΤΖΙΟΣα

  Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου, Γιώργος Λώλης απένειμε τα βραβεία και τους επαίνους (τρεις φωτογραφικές μηχανές και τρεις εξωτερικούς σκληρούς δίσκους) στους δημιουργούς των έξι καλύτερων φωτογραφιών επί συνόλου 243 που υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό.

  Αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη όλες και όλους όσοι πήραν μέρος στην καλλιτεχνική πρόκληση, προβάλλοντας, όπως είπε, «η καθεμία και ο καθένας, με τη δική τους προσέγγιση, τις ομορφιές της πόλης» των Ιωαννίνων, ο Γιώργος Λώλης πρόσθεσε: «Κατά κάποιο τρόπο, αυτό το πολύ ενδιαφέρον υλικό των δεκάδων φωτογραφιών που παρουσιάστηκαν, αποτελεί και μία ιστορική καταγραφή της σημερινής καθημερινότητας στην περιοχή μας, ένα αξιοθαύμαστο αποτύπωμα στο χώρο και το χρόνο. Όπως και να ‘χει, η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πόλης μας, ιδίως σε μία τόσο δύσκολη περίοδο που βιώνουμε όλοι μας, είναι σημαντική προσφορά –κι εμείς ως τέτοια την αναγνωρίζουμε. Και δεν αναφέρομαι στο συμβολικό χαρακτήρα της σημερινής επιβράβευσης, αλλά στην ουσιαστική αξία που αποδίδουμε στην έννοια της συλλογικής προσπάθειας. Έχουμε πει πολλές φορές ότι, πιστεύουμε στη συνεργασία και επενδύουμε σε αυτή. Όλοι μπορούν να συνεισφέρουν και να βοηθήσουν. Άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο, η καθεμιά και ο καθένας με τον τρόπο του».

  Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού διαβεβαίωσε πως, μολονότι «η πανδημία περιορίζει τις δυνατότητες» και δεν επιτρέπει να τεθεί σε εφαρμογή «ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος μας, αλλά και την προβολή της πόλης που θα θέλαμε», ο δήμος Ιωαννιτών πασχίζει να αξιοποιήσει «ακόμη και την πιο μικρή ευκαιρία» που προσφέρεται, για να ανταποκριθεί «στην τεράστια πρόκληση της ‘‘επόμενης μέρας’’», χωρίς να αφήνει το χρόνο να πάει χαμένος.

«Ο δημοτική Αρχή και το Γραφείο τουριστικής προβολής του δήμου», τόνισε ο Γιώργος Λώλης, «αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα το έδαφος για μία βιώσιμη και ποιοτική τουριστική ανάπτυξη στην πόλη, όταν επιστρέψουμε στην περίοδο της λεγόμενης ‘‘κανονικότητας’’.

Κατ’ αρχήν, να διεκδικήσουμε, με αξιώσεις, μία όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περίοδο προσέλκυσης επισκεπτών μέσα στο 2021 και, στη συνέχεια, να μπούμε δυναμικά στην εποχή της τουριστικής ανάκαμψης».

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Λώλης αναφέρθηκε στις επαφές που είχε ο δήμαρχος τις προηγούμενες ημέρες με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και ξένους αξιωματούχους και προανήγγειλε ότι, το επόμενο διάστημα, ο δήμος Ιωαννιτών θα παρουσιάσει μία δέσμη ενεργειών και δράσεων που, είτε έχουν ολοκληρωθεί, είτε προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα και αφορούν, τόσο στη βελτίωση της υποδομής και των διαθέσιμων εργαλείων, όσο και στην τουριστική προβολή της πόλης.

 Το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό έλαβε ο Στράτος Γκότζιος, το 2ο ο Θεόδωρος Παπατρέχας και το 3ο η Ζωή Χήτου. Αντιστοίχως, τους επαίνους έλαβαν η Ευτυχία Τρομπούκη, ο Απόστολος Νούτσος και ο Ιωάννης Σταμάτης. Επίσης, επιλέχθηκαν επιπλέον 24 φωτογραφίες, οι οποίες, μαζί με τις έξι καλύτερες, θα εκτεθούν το επόμενο διάστημα διαδικτυακά -μέσω της προβολής slideshow- και, όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, σε φυσικό εκθεσιακό χώρο του δήμου.

Μία φωτογραφία από την κάθε συμμετέχουσα και τον κάθε συμμετέχοντα στο διαγωνισμό θα αναρτηθεί, με τα πλήρη στοιχεία της/του δημιουργού, σε ξεχωριστή ενότητα στην ιστοσελίδα του Γραφείου τουριστικής προβολής του δήμου Ιωαννιτών (travelioannina.com) και στα social media που διαθέτει (Facebook, Twitter, Instagram), αλλά και στην ιστοσελίδα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών (pkdi.gr).

Οι επιπρόσθετες 24 φωτογραφίες ανήκουν, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν, στους: Μιχαήλ Βακάρο, Θύμιο Μάντζιο, Ιωάννη Μπενέκο, Γεωργία Σκοπούλη, Θεόδωρο Τσιάτση,  Άγγελο Μητσόπουλο, Φώτη Σάρρα, Γιώτα Σιώμου, Νίκη Ράτσικα, Γεώργιο Λούπα, bill pappa, Κατερίνα Ελευθεριάδου, Χρόνη Πέγκα, Δημήτρη Ζωγράφο, Ιωάννη Συρμακέση, Γεώργιο Αγγέλη, Πανταζή Τουφίδη, Ναυτικό Όμιλο, Κωνσταντίνο Μαντζιαρόπουλο, Βασίλη Πατερούση, Αντώνη Βαράκα, Γεώργιο Γαράφα, Δημήτρη Τσιάλο και Αλέξανδρο Καραπάνο.  

   Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του διαγωνισμού εκ μέρους του Γραφείου τουριστικής προβολής του δήμου, ο Αιμίλιος Νέος ανακοίνωσε ότι πήραν μέρος 81 συμμετέχοντες και επισήμανε ότι οι καταξιωμένοι φωτογράφοι και καθηγητές Φωτογραφίας, που απαρτίζουν την τριμελή κριτική επιτροπή, επέλεξαν τις καλύτερες φωτογραφίες, χωρίς να γνωρίζουν τα προσωπικά στοιχεία των δημιουργών, ώστε η διαδικασία της αξιολόγησης να είναι αδιάβλητη.

  Εκ μέρους της καλλιτεχνικής επιτροπής, ο εκπαιδευτής Φωτογραφίας, Παναγιώτης Τσιγκούλης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η φωτογραφία είναι ο καλύτερος τρόπος για την προβολή ενός τόπου», προσθέτοντας ότι, στο διαγωνισμό, υποβλήθηκαν «πολλές ωραίες φωτογραφίες, που ανέδειξαν πολύ όμορφες εικόνες της πόλης των Ιωαννίνων».

  Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, Δημήτρης Παπαγεωργίου.