Θωμάς Μπέγκας: «Ο Δήμος Έχει Βαλτώσει Με Ευθύνη Της Δημοτικής Αρχής»

Για πρωτόγνωρα γεγονότα που δεν αρμόζουν σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη έκανε λόγο στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα ο επικεφαλής της παράταξης, «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας, μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους και μέλη της οικονομικής επιτροπής του δήμου, Θωμά Γιωτίτσα και Δημήτρη Ναστο.

Αφορμή η απόφαση της δημοτικής αρχής να προτείνει την ένταξη για χρηματοδότηση του έργου της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», μέσω της οικονομικής επιτροπής, τη στιγμή που δια στόματος δημάρχου υπήρχαν δεσμεύσεις για παρουσίαση της μελέτης στο δημοτικό συμβούλιο.

«Η δική μας δημοτική αρχή επέλεξε για ένα εμβληματικό έργο για τον τόπο την υλοποίηση του με την μέθοδο του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού. Διαδικασία αναγνωρισμένη επιστημονικά, και όχι μόνο, ως η πιο δόκιμη για να αντιμετωπιστεί ένα έργο αυτού του μεγέθους.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία βρεθήκαμε σε ένα διαρκή διάλογο με την κοινωνία αποδεχόμενοι τις θετικές και τις αρνητικές κρίσεις για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού. Ποτέ όμως δεν κρυφτήκαμε, ποτέ δεν αιφνιδιάσαμε. Σεβαστήκαμε και την κοινωνία και τα συλλογικά όργανα, ιδιαιτέρως όταν επρόκειτο για τόσο σημαντικές αποφάσεις.

Σήμερα η δημοτική αρχή αιφνιδιαστικά και χωρίς να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο, όπως είχε υποσχεθεί, προχωρά στην απόφαση να αιτηθεί την ένταξη για χρηματοδότηση της κατασκευής της πλατείας στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Και βάση ποιας μελέτης; Της μελέτης που προέκυψε το αποτέλεσμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που η δημοτική μας αρχή προκήρυξε, με μικρές προσαρμογές σε σχέση με τη διασύνδεση της πλατείας με τον περιβάλλοντα αυτής χώρο», είπε αρχικά ο κ. Μπέγκας.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως μπορεί να μην είναι η στιγμή να μιλήσουμε για τον θηριώδη κυκλικό κόμβο που επέλεξε να μελετήσει η δημοτική αρχή γύρω από την πλατεία ολυμπιάδας, ωστόσο δεν μπορεί να μην σχολιαστεί το γεγονός ότι η απόφαση αυτή καθιστά αυτό το τόσο σημαντικό σημείο της πόλης άβατο για τον ανθρώπινο παράγοντα και αποκόπτει τη σύνδεση της Λ. Δωδώνης με την πλατεία, ευνοώντας τη αύξηση της κυκλοφορίας των οχημάτων.

Ο κ. Μπέγκας έκανε μια σύντομη αναδρομή στο ζήτημα της κεντρικής πλατείας αναδεικνύοντας την ασυνέπεια λόγων και πράξεων της δημοτικής αρχής από την προεκλογική περίοδο μέχρι και σήμερα.

«Διαρρήγνυε τα ιμάτιά της η σημερινή δημοτική αρχή και προεκλογικά και μετεκλογικά για την ποιότητα του αποτελέσματος του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την κεντρική πλατεία.

Με την ανάληψη των καθηκόντων της δήλωνε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα φέρει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο μελέτη για την πλατεία, αισθητικά αναβαθμισμένη και μικρότερου κόστους, πράγμα που δεν έκανε ποτέ μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα δήλωνε ότι το έργο δεν αποτελεί γι’ αυτή έργο πρώτης προτεραιότητας.

Ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της έχει φροντίσει ώστε το έργο της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας της πόλης να έχει ουσιαστικά απενταχθεί από το διασφαλισμένο χρηματοδοτικό εργαλείο του ΕΣΠΑ και επιχειρεί την ένταξη της «αποδιοπομπαίας» για την ίδια μελέτης στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, με αμφίβολα αποτελέσματα λόγω περιορισμένων πόρων και ανταγωνιστικότητας του προγράμματος. Την ίδια στιγμή στην εισήγησή της στην οικονομική επιτροπή θέτει και την παράμετρο πιθανής συγχρηματοδότησης από ίδιους πόρους, ενώ από το ΕΣΠΑ ήταν διασφαλισμένο το 100% της χρηματοδότησης», τόνισε για να προσθέσει:

«Καταφανώς αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι έχουμε να κάνουμε με μια επικίνδυνη και εμπαθή δημοτική αρχή σε σχέση με τους προκατόχους της.

Απαξιώνει για μια ακόμα φορά τα συλλογικά όργανα του δήμου, αποστέλλοντας την πολλών σελίδων εισήγηση για ένα τόσο σημαντικό θέμα στην οικονομική επιτροπή λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση.

Απαξιώνει την κοινωνία με την οποία δεν έχει εξελίξει ούτε μια στοιχειώδη διαβούλευση για τις απόψεις της για την Κεντρική Πλατεία. Βέβαια θα μου πείτε τι διαβούλευση να γίνει από τη στιγμή που δεν υπάρχει εναλλακτική άποψη.

Απώλεσε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που με μεγάλο κόπο είχαμε διασφαλίσει για το δήμο μας από το ΕΣΠΑ με έργα ώριμα και ενταγμένα, όπως αυτά της Κεντρικής πλατείας, του μεγάλου δακτύλιου της πόλης, του ποδηλατοπεζόδρομου Μάτσικα – Πέραμα, του πάρκου πολιτισμού στις πρώην στρατιωτικές φυλακές κλπ».

Καταλήγοντας, ο κ. Μπέγκας επισήμανε ότι ο τρόπος που ασκεί διοίκηση η δημοτική αρχή στερεί τον τόπο από πολύτιμους πόρους και σημαντικά έργα, καταδεικνύει δε ότι η φιλοσοφία της δεν έχει καμία σχέση με την αρχή της συνέχειας της διοίκησης σε ένα σύγχρονο κράτος.

«Είναι κρίμα για τον τόπο, είναι κρίμα για τους συνδημότες μας. 

Τα Γιάννενα έχουν βαλτώσει, δεν πάει άλλο», είπε χαρακτηριστικά.

Σκόπιμη παραπλάνηση

Από την μεριά του, ο Θωμάς Γιώτιτσας, μίλησε για μια επιχείρηση παραπλάνησης εκ μέρους της δημοτικής αρχής αποδομώντας το επιχείρημα που προβάλει περί ολοκληρωμένης παρέμβασης.

«Η αύξηση του προϋπολογισμού από 1,2 εκ. ευρώ που είχαμε εντάξει στο ΕΣΠΑ στα 5,2 εκ. ευρώ που είναι η πρόταση στο ‘’Αντώνης Τρίτσης’’, δε σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με μια πιο ολοκληρωμένη παρέμβαση. Η αρχική εκτίμηση που υπήρχε ήταν πριν τη διενέργεια του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και χωρίς έχουν γίνει οι μελέτες εφαρμογής του έργου.  Κάτι παρόμοιο έγινε για παράδειγμα και με τον Μεγάλο Δακτύλιο που ήταν προϋπολογισμένος στα 15 εκ. ευρώ και μετά την οριστικοποίηση των μελετών εντάχτηκε με 27 εκ.. Για να το ξεκαθαρίσουμε, σε ότι αφορά την κεντρική πλατεία, μιλάμε για το ίδιο ακριβώς έργο που είχαμε μελετήσει», είπε και διευκρίνισε ότι το κόστος κατασκευής του κυκλικού κόμβου δεν συμπεριλαμβάνεται στα 5,2 εκ. ευρώ.

Στη συνέχεια κάλεσε τη δημοτική αρχή να απολογηθεί για την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ, τονίζοντας ότι από τα 12 εκ. ευρώ που υπήρχαν δεσμευμένα με μοναδικό δικαιούχο το δήμο Ιωαννιτών για τα έργα της κεντρικής πλατείας, του ποδηλατοπεζόδρομου, της ανάπλασης του Κάστρου και της οδού Σιαράβα, εκείνη ενέταξε μόλις 2,5 εκ. ευρώ για τα δύο τελευταία.

Τέλος, χαρακτήρισε ως θεσμικό ατόπημα και ύψιστη προσβολή στη δημοκρατία τα όσα ανέφερε σε σημερινό του άρθρο σε τοπική εφημερίδα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων περί ευθυνών της αντιπολίτευσης για τη ζημία που έχουν οι δημότες των Ιωαννίνων, υπογραμμίζοντας ότι ακόμα και τώρα δεν υπάρχει εκ μέρους του κ. Ελισάφ καμία διάθεση για αυτοκριτική και καμία απολογία για τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργήσει οι λανθασμένες πολιτικές του επιλογές.

Να αλλάξει ρότα

Ο Δημήτρης Νάστος από την πλευρά του έκανε λόγο για μια δημοτική αρχή που διέπεται από αναξιοπρέπεια, άγνοια, μιζέρια, υπερβολή και κυρίως εμπάθεια απέναντι στα όσα έκανε η δική του παράταξη τα χρόνια που διοίκησε το δήμο.

«Στερεί από τους γιαννιώτες σημαντικά έργα που θα άλλαζαν την όψη του δήμου μόνο και μόνο επειδή δεν μπορεί να δεχτεί ότι είναι συνέχεια όσων της παραδώσαμε. Είναι κρίμα να διοικεί με εμπάθεια ο Δήμαρχος και τον καλώ να αλλάξει άμεσα ρότα για το καλό της πόλης. Εμείς ως μεγάλη ανοιχτή και δημοκρατική παράταξη είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε, κάτι που θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει, αν και ξέρουμε όλοι ποιος ευθύνεται γι’ αυτό. Κάποιοι στήριξαν την απλή αναλογική προεκλογικά, στήριξαν την υποψηφιότητα σημερινού δημάρχου ο οποίος σήμερα προφασίζεται ότι τους φταίει η αντιπολίτευση που δεν μπορούν να διοικήσουν. Αυτό που αποδεικνύεται είναι πως δεν μπορούν να διοικήσουν γιατί δεν διαθέτουν κουλτούρα συναινέσεων και συνεργασιών», τόνισε.

Για τα led

Στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου και με αφορμή την ακύρωση του διαγωνισμού του έργου «Παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης του συστήματος και των υποδομών του οδικού και αστικού φωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών» από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, ο επικεφαλής της παράταξης, αφού διευκρίνισε ότι αναμένει τις επίσημες ανακοινώσεις, τόνισε τα εξής:

«Εκφράσαμε από την πρώτη στιγμή την αγωνία μας για την ‘’λευκή επιταγή’’ που έδωσε η δημοτική αρχή στην Περιφέρεια και τον σύμβουλο που εκείνη επέλεξε για να ‘’τρέξει’’ το διαγωνισμό για ένα έργο που αφορούσε αποκλειστικά το δήμο Ιωαννιτών. Δυστυχώς δεν μας άκουσε. Αντίθετα τράβηξε με μαύρη κουρτίνα και έκλεισε πίσω απ’ αυτή παρατάξεις και υπηρεσίες του Δήμου  αφήνοντας τες στην άγνοια. Τα αποτελέσματα τα πληρώνει σήμερα ο τόπος».