Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΘεοδωρίδου: Μόνο 28 περιπτώσεις θρομβώσεων σε 17 εκατ. εμβολιασμούς με AstraZeneca

Θεοδωρίδου: Μόνο 28 περιπτώσεις θρομβώσεων σε 17 εκατ. εμβολιασμούς με AstraZeneca

Όπως κάθε Δευτέρα, έτσι και σήμερα, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους προχωρούν στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας.

Λίγο νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.724 κρούσματα ενώ το τελευταίο 24ώρο έχασαν τη ζωή τους 65 συνάνθρωποί μας. Στους 738 οι διασωληνωμένοι.

Αρχικά τον λόγο πήρε η κυρία Θεοδωρίδου, η οποία τόνισε τη σημασία της ασφάλειας του εμβολίου, κάνοντας ειδική αναφορά στο εμβόλιο της Astrazeneca.

«Είναι ένα εμβόλιο πουοι αναφορές για τα περιστατικά θρομβώσεων κλονίζουν την εμπιστοστύνη. Ο ΕΜΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι τα πλεονεκτήματα υπερτερούν από τις τυχόν παρενέργειες», ανέφερε η κα Θεοδωρίδου, μιλώντας για 28 περιπτώσεις των συγκεκριμένων παρενεργειών σε σύνολο 17.000.000 δόσεων εμβολίων.

«Υπάρχει ένας βασικός μηχανισμός για να σκεφτούμε πώς μπορούμε να τον διαγνώσουμε και να τον αναστείλουμε. Τα θρομβωτικά επεισόδια που σχετίζονται με το εμβόλιο της Astrazeneca δεν διαφέρουν από τα θρομβωτικά επεισόδια που παρατηρούνται στον γενικό πληθυσμό και δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας για να γίνει το εμβόλιο», σημείωσε στη συνέχεια η κα Θεοδωρίδου.

Παράλληλα, τόνισε πως έχουμε φτάσει σε σημείο στο οποίο μπορεί να γίνει έγκαιρη διάγνωση για τέτοιου είδους επεισόδια αλλά κα θεραπευτική αντιμετώπιση. «Ελπίζουμε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να μπορέσουν να δώσουν σύντομα απαντήσεις για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο της Astrazeneca».

Εξάλλου, τόνισε ότι οι εμβολιασμοί επιταχύνονται: «Μια κοινή παρατήρηση είναι πως ένας σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας έχει μεγάλο φόβο για τις αλλεργικές αντιδράσεις, όπως και οι γιατροί, κάτι που οδηγεί πολλά άτομα στο να μην εμβολιάζονται. Η μόνη περίπτωση που αντενδείκνυται ο εμβολιασμός, είναι αν ένα άτομο έχει εκδηλώσει σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση κι έχει χρειαστεί νοσηλεία.

Οι κοινές αλλεργίες, ειδικά τώρα με την άνοιξη, είτε σε φάρμακα, είτε στο καουτσούκ και το λάτεξ, δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό».

Η πλατφόρμα για το εμβόλιο των ηλικιών 65-69 ετών ανοίγει στις 2 Απριλίου

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους, όταν πήρε το λόγο, ενημέρωσε ότι σήμερα έγιναν τουλάχιστον 26.000 εμβολιασμοί και συνολικά έχουν γίνει 1.630.000. Πιο αναλυτικά, 1.065.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 10,14%, ενώ 565.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.

Στη συνέχεια, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι από την 1η Απριλίου μπαίνουμε σε νέα φάση, καθώς θα ενεργοποιηθεί το σύνολο των εμβολιαστικών κέντρων (πάνω από 1.000), με στόχο να γίνουν τον Απρίλιο 1.500.000 εμβολιασμοί.

Μάλιστα, τόνισε ότι την Πρασκευή, 26 Μαρτίου, άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού των πολιτών ηλικίας 70-74 ετών, και υπογράμμισε την «εκπληκτική συμμετοχή» καθώς κλείστηκαν ήδη 230.000 ραντεβού.

Επιπλέον, την Παρασκευή 2 Απριλίου θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 65-69, όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση.

Οι εμβολιασμοί του Απριλίου:

Από την Pfizer περιμένουμε 1.100.000 δόσεις εμβολίου.
Από την Astrazeneca περιμένουμε 450.000 δόσεις.
Από την Moderna περιμένουμε 100.000 δόσεις κι άλλη μία παρτίδα αργότερα.
Η Johnson & Johnson έστειλε ενδεικτικό πλάνο τριμήνου με 70.000 δόσεις τον Απρίλιο, 300.000 δόσεις τον Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

Δείτε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας:

PrevezaReports.gr
PrevezaReports.gr
Το PrevezaReports.gr είναι ένα ειδησεογραφικό site ποικίλης ύλης. Δημιουργήθηκε το 2019 με σκοπό την άμεση, έγκαιρη και έγκυρη δημοσιογραφική κάλυψη γεγονότων από το Ν. Πρέβεζας, την Ελλάδα και τον κόσμο.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ