Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΗ ώρα των κορυφαίων στον ΣΥΡΙΖΑ - Ανακοινώνει η Γεροβασίλη, τα στρατόπεδα...

Η ώρα των κορυφαίων στον ΣΥΡΙΖΑ – Ανακοινώνει η Γεροβασίλη, τα στρατόπεδα και η «έκπληξη»

Στο κυρίως πιάτο περνά σήμερα το Έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς το μενού περιλαμβάνει τις ομιλίες όλων των κορυφαίων στελεχών του κόμματος.

Και αυτό, διότι χθες πήρε τον λόγο από πλευράς σημαινόντων προσώπων της Κουμουνδούρου μόνο ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος εξέφρασε με έμμεσο πλην σαφή τρόπο την απόφαση του να αποσυρθεί από την κούρσα για τη νέα εκλογή, υπονοώντας τη στήριξη του στη διαφαινόμενη υποψηφιότητα της Όλγας Γεροβασίλη.

Επίσης, στο βήμα βρέθηκε και ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος μολονότι φέρεται να βρίσκεται πολύ κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη, απέφυγε να τοποθετηθεί επί της σοβούσας εσωκομματικής αντιπαράθεσης.

Τα στελέχη ανοίγουν τα χαρτιά τους

Σήμερα, λοιπόν, θα υπάρξει συνωστισμός όλων κορυφαίων προσώπων, μεταξύ των οποίων και της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητα της. Βαρύνουσα σημασία θα έχει και η ομιλία του Νίκου Παππά, καθώς στο αντικασσελακικό στρατόπεδο που διαμορφώνεται γύρω από την υποψηφιότητα Γεροβασίλη, καταγράφεται μια σχετική ανασφάλεια σε ότι αφορά την τελική στάση του.

Πάντως, η σχετικά ευρεία συσπείρωση στο πρόσωπο της Όλγας Γεροβασίλη αντικατοπτρίστηκε στην αποκάλυψη σύσκεψης στελεχών την Πέμπτη το βράδυ, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Παππάς. Πέρα από την ίδια, φέρονται να συμμετείχαν στη σύσκεψη οι Γιάννης Ραγκούσης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Κώστας Ζαχαριάδης, Χρήστος Σπίρτζης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιώργος Τσίπρας, Κατερίνα Νοτοπούλου και οι δύο γραμματείς του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης.

Οι Σωκράτης Φάμελλος, Παύλος Πολάκης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου φέρονται να κρατούν ουδέτερη στάση. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γιώργος Καραμέρος σκέφτεται να θέσει και αυτός υποψηφιότητα.

Μάχη των εντυπώσεων στις κερκίδες

Δεδομένου ότι χθες οι ομιλίες έγιναν από μέλη του κόμματος που δεν είναι ευρέως γνωστά, δεν δημιουργήθηκε κάποιο κλίμα στην πλευρά του κοινού, το οποίο ήταν άλλωστε εξαιρετικά ολιγάριθμο.

Αντιθέτως σήμερα αναμένεται να καταγραφούν οι αντιδράσεις των Συνέδρων, είτε αποδοκιμαστικές είτε επιδοκιμαστικές και να δημιουργηθεί μια εικόνα των συσχετισμών, αλλά και να προκύψει ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα σε σχέση με τη χθεσινή «άνευρη» ατμόσφαιρα, η οποία πιθανότατα να μεταβληθεί σε ιδιαίτερα θερμή.

Αυτές οι αντιδράσεις θα δώσουν επίσης και μια πρώτη γεύση για την υποδοχή της υποψηφιότητας Γεροβασίλη από τη βάση του κόμματος.

Την Κυριακή οι κρίσιμες ψηφοφορίες

«Θερμό κλίμα» αναμένεται και την Κυριακή, κατά την οποία θα γίνουν οι ψηφοφορίες επί των θεμάτων που αφορούν τα διαδικαστικά θέματα για την εκλογή προέδρου, με δύο ζητήματα στα οποία καταγράφονται εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις των δύο στρατοπέδων.

Το πρώτο είναι ο χρόνος εκλογής, με την πλευρά Κασσελάκη να επιθυμεί ψηφοφορία στις 10 Μάρτη και την πλευρά Γεροβασίλη να τάσσεται υπέρ των τελών Μαρτίου ή των αρχών Απριλίου, όπως προβλέπει και το καταστατικό του κόμματος, το οποίο πάντως μπορεί να αλλάξει με σχετική απόφαση του Συνεδρίου.

Πάντως, από τη μέση έχει φύγει το αγκάθι της έκτισης της στρατιωτικής θητείας του Στέφανου Κασσελακη, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει περιθώριο να παρουσιαστεί στον στρατό έως τον Ιούνιο και όχι έως τα μέσα Μάρτη, όπως γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Δεύτερον, η πλευρά Κασσελάκη θέλει να γίνει υβριδική ψηφοφορία, δηλαδή με κάλπες και ηλεκτρονικά, ενώ η πλευρά Γεροβασίλη προκρίνει μόνο την αυτοπρόσωπη παρουσία σε κάλπες.

Αντιρρήσεις φέρονται να υπάρχουν και σχετικά με το αν είναι τεχνικά εφικτό να στηθούν 4 παράλληλες εκλογικές διαδικασίες, για Συντονιστές Οργανώσεων Μελών, Συντονιστές Νομαρχιακών Επιτροπών, Κεντρική Επιτροπή και Πρόεδρο, την οποία πρότεινε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Κλειστά χαρτιά επί του πολιτικού

Τέλος, αντιπαράθεση σε επίπεδο ψηφοφοριών δεν αποκλείεται να λάβει χώρα και επί πολιτικών θεμάτων. Ωστόσο, τα δύο στρατόπεδα κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους έως τώρα, επιδιώκοντας πιθανόν να αιφνιδιάσουν. Άλλωστε, το υποτονικό κλίμα της χθεσινής μέρας δεν επέτρεψε να διαφανούν τα σημεία που προετοιμάζει η κάθε μεριά.

PrevezaReports.gr
PrevezaReports.gr
Το PrevezaReports.gr είναι ένα ειδησεογραφικό site ποικίλης ύλης. Δημιουργήθηκε το 2019 με σκοπό την άμεση, έγκαιρη και έγκυρη δημοσιογραφική κάλυψη γεγονότων από το Ν. Πρέβεζας, την Ελλάδα και τον κόσμο.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ