Η συνταγή της ημέρας: Κοτόπιτα

  • Προετοιμασία: 0:15′
  • Μαγείρεμα: 0:50′
  • Πανεύκολη
  • Μερίδες: 6

Η κοτόπιτα είναι μία απλή και νόστιμη πίτα που φτιάχνεται εύκολα, με έτοιμο φύλλο και τέλεια γέμιση με το κοτόπουλο που περίσσεψε. Φτιάξτε τη σήμερα κιόλας

Υλικά Συνταγής

2 έτοιμα λαδωμένα και τσαλακωμένα χωριάτικα φύλλα
Για τη γέμιση της κοτόπιτας
1 φιλέτο ή 1 ½ φλ. στήθος κοτόπουλου μαγειρεμένο και ψιλοκομμένο
1/4 φλ. ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια σε φέτες
2 μεγάλα τριμμένα καρότα
2 χρωματιστές πιπεριές (σε φέτες)
2 φρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κ.σ μαϊντανό
200 γραµ. κασέρι ή γραβιέρα
1/2 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
1 αυγό χτυπημένο
αλάτι
πιπέρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Η πιο απλή και νόστιμη συνταγή για την κοτόπιτα της τεμπέλας, με έτοιμο φύλλο και φανταστική γέμιση με το κοτόπουλο που περίσσεψε.

Για την κοτόπιτα

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά να μαλακώσει. Προσθέτουμε τις πιπεριές και σοτάρουμε ανακατεύοντας για 2΄.

Προσθέτουμε τα τριμμένα καρότα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και αλατοπιπερώνουμε. Σοτάρουμε για 1-2΄.

Αποσύρουμε τα λαχανικά από τη φωτιά.

Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο, τα βότανα, το μαϊντανό (ή συνδυασμό μαϊντανού και άνηθου) και μια πρέζα μοσχοκάρυδο.

Χτυπάμε το αυγό με το γιαούρτι και το ρίχνουμε στη γέμιση.

Προσθέτουμε και το τυρί και ανακατεύουμε τη γέμιση της κοτόπιτας.

Στρώνουμε το πρώτο φύλλο σε μικρό ορθογώνιο λαδωμένο ταψάκι.  Αδειάζουμε όλη τη γέμιση σε μια στρώση.

Καλύπτουμε με το δεύτερο τσαλακωμένο φύλλο χωρίς να πιέζουμε.

Ραντίζουμε με τα δάχτυλα την επιφάνεια της κοτόπιτας με λίγες σταγόνες νερό.

Ψήνουμε την κοτόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα του φούρνου για περίπου 50΄. Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα, στους 170 °C, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 45 λεπτά να ροδίσει η επιφάνεια της κοτόπιτας

Μυστικά για την κοτόπιτα

-Θέλετε στην πίτα σας φύλλο τραγανό ή πιο μαλακό;

-Για να γίνει τραγανό το φύλλο στην πίτα και να παραμείνει τραγανό μέχρι την τελευταία μπουκιά, ποτέ μην κόβετε μια πίτα πίτα όπως βγαίνει καυτή από το φούρνο. Η πίτα πρέπει να μείνει στον πάγκο, το λιγότερο για 10΄να τραβήξει τα υγρά του ψησίματος και να στεγνώσει καλά το φύλλο. Μόνο έτσι θα παραμείνει τραγανή και η τελευταία μπουκιά.

-Αν πάλι αγαπάτε το φύλλο στην πίτα, όχι τόσο τραγανό, τότε όπως θα τη βγάλετε καυτή από το φούρνο θα την σκεπάσετε με μία καθαρή πετσέτα και θα αφήσετε να σταθεί για 10΄. Έτσι το φύλλο θα είναι μεν καλοψημένο αλλά όχι πολύ τραγανό.

– Αξιοποιήστε ότι περίσσευμα από κοτόπουλο έχετε.

-Αν θέλετε να ενισχύσετε τη γεύση του κοτόπουλου προσθέστε λίγο ζωμό κότας στα λαχανικά την ώρα που σοτάρετε.

-Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μανιτάρια ή αλλά λαχανικά.

-Μη βιάζεστε όταν ψήνετε μια πίτα. Δεν έχει σημασία να ροδίσει απ’ έξω. Το σημαντικό είναι να καλοψηθεί το φύλλο μέχρι μέσα και γίνει τραγανό.

-Κάθε φορά που μαγειρεύετε κοτόπουλο και περισσεύει λίγο, ψιλοκόψτε το και διατηρείστε το βάζοντάς το σε ένα σακουλάκι στην κατάψυξη. Έτσι μέσα στο μήνα θα έχετε αρκετή ποσότητα για να φτιάξετε 2 κοτόπιτες σαν αυτή. Το ψιλοκομμένο κατεψυγμένο κοτόπουλο ξεπαγώνει σχεδόν αμέσως.

-Αν θέλετε μπορείτε να παραλείψετε το αυγό από τη γέμιση.

-Με το γιαούρτι όπως σας έχω πει πολλές φορές, δίνετε στη γέμιση της πίτας σας μια κρεμώδη υφή. Το γιαούρτι δεν θα το καταλάβετε καθόλου στη γεύση αλλά στην υφή της γέμισης θα κάνει τη διαφορά. Θα γίνει σαν κρέμα τυριού όταν ψηθεί η γέμιση.

-Μην παραλείψετε το μοσχοκάρυδο στη γέμιση. Θα σας βγάλει νότες σπιτικού φαγητού. Άλλωστε τυριά και λευκές γεμίσεις όπως και το κοτόπουλο, αγαπούν πολύ το μοσχοκάρυδο.

-Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε δικά σας φύλλα θα φτιάξετε 4 χωριάτικα φύλλα και θα τα στρώσετε 2 κάτω στη μέση η γέμιση και 2 πάνω. Στρώστε τα φύλλα ελαφρά τσαλακωμένα και λαδώστε τα ενδιάμεσα.