- Προετοιμασία: 0:10′
- Μαγείρεμα: 0:15′
- Εύκολη
- Μερίδες: 2
Η καλύτερη συνταγή για γαριδομακαρονάδα, με τέλεια σάλτσα ντομάτας και το ούζο να κάνει τη διαφορά.
Εύκολη και γρήγορη, με πλούσια γεύση γαρίδας.
Υλικά Συνταγής
- 8 γαρίδες μέτριες κατά προτίμηση φρέσκιες
- 3- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 καυτερή πιπερίτσα ή μπούκοβο
- 1/4 φλ. ούζο
- 1 πρεζα καστανή ζάχαρη (προαιρετικά)
- 400 γραμ. ψιλοκομμένες ντομάτες φρέσκες ή κονκασέ
- 2 κ.γ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 300 γραμ. σπαγγέτι
Εκτέλεση
Αρχικά για τη γαριδομακαρονάδα, καθαρίζουμε τις γαρίδες, βγάζοντας το κέλυφος από το σώμα και αφήνοντας το κεφάλι, γιατί σε αυτό κρύβεται όλη η νοστιμιά. Αφαιρούμε με προσοχή το έντερο από την ράχη της κάθε γαρίδας.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ολόκληρη τη σκελίδα του σκόρδου για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τις γαρίδες και τις σοτάρουμε για 1 λεπτό από κάθε πλευρά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την καυτερή πιπερίτσα, για έξτρα σπιρτάδα στη γαριδομακαρονάδα μας. Σβήνουμε με το ούζο, και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 1-2 λεπτά. Βγάζουμε τις γαρίδες σε μία πιατέλα και τις σκεπάζουμε. Να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να μην παραβράσετε τις γαρίδες.
Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και τις ντομάτες και βράζουμε για 7-8 λεπτά. Ξαναρίχνουμε τότε τις γαρίδες να βράσουν, για 2 λεπτά μόνο, με τη σάλτσα.
Στο μεταξύ έχουμε βράσει τα μακαρόνια και τα στραγγίζουμε με μία τσιμπίδα. Τα ρίχνουμε στο τηγάνι όπως στάζουν νερό και τα αφήνουμε να βράσουν μέσα στη σάλτσα για 1 λεπτό, σε δυνατή φωτιά για να γλασάρει η σάλτσα. Πασπαλίζουμε τη μακρονάδα με το μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.
Μυστικά για γαριδομακαρονάδα
Για περισσότερη νοστιμιά κρατάμε το κεφάλι πάνω στην γαρίδα. Αυτό είναι όλο το μυστικό για την καλύτερη γαριδομακαρονάδα.
Πως θα πετύχω την πιο ζουμερή και τρυφερή γαρίδα;
Μη μαγειρεύετε πολύ ώρα τις γαρίδες. Ελάχιστα λεπτά είναι αρκετά για να βγάλουν όλη την γεύση και την νοστιμιά τους στην σάλτσα, αλλά συγχρόνως να παραμείνουν ζουμερές και τρυφερές. Όσο πιο πολύ τις βράζετε τόσο πιο στεγνές, σκληρές και συρρικνωμένες θα βγουν.
Τελειώστε τα ζυμαρικά μέσα στη σάλτσα
Δυο φορές πιο νόστιμη θα βγει η γαριδομακαρονάδα σας με αυτόν τον τρόπο. Βράστε τα μακαρόνια σας 1-2 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία και τελειώστε το βράσιμο τους μέσα στην πλούσια σάλτσα. Έτσι θα ρουφήξουν όλα τα αρώματα και τη νοστιμιά.
Ούζο ή κρασί στην γαριδομακαρονάδα;
Ψηφίζω ούζο και με διαφορά, γιατί το τελικό αποτέλεσμα είναι πραγματικά μοναδικό. Δοκιμάστε και περιμένω εντυπώσεις.
Απολαύστε στην γαριδομακαρονάδα σας χωρίς τυρί
Σε αυτή τη συνταγή το τυρί απαγορεύεται δια ροπάλου. Άλλωστε έχετε ένα τόσο φρέσκο, πολύτιμο υλικό που σας κάνει να γεύεστε τη φρεσκάδα της θάλασσας σε κάθε μπουκιά. Σερβίρετε αμέσως και μην αφήσετε για κανένα λόγο αυτή τη μακαρονάδα να περιμένει για ώρα.
Κρύο νερό στα μακαρόνια;
Ποτέ μην κρυώνετε τα μακαρόνια σας σε τρεχούμενο νερό. Είναι περιττό. Κρατήστε όλη την νοστιμιά του ζυμαρικού κι αφήστε να ρουφήξει την υπέροχη σάλτσα και όχι νερό. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε λίγο από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά και να το προσθέσετε στη σάλτσα με τις γαρίδες για να αραιώσει.
Πώς να συντηρήσετε τις γαρίδες
-Πρέπει να καταναλώνουμε τις φρέσκες γαρίδες την ίδια μέρα που τις αγοράζουμε, γιατί μαυρίζουν.
-Τις συντηρούμε μερικές ώρες στο σουρωτήρι, σκεπασμένες με νωπή πετσέτα μέσα στο ψυγείο στο πιο κρύο ράφι.
-Μπορούμε να τις καταψύξουμε, αλλά δεν θα έχουν τη φρεσκάδα των νωπών.
-Εάν καταψύξετε τις φρέσκες γαρίδες, σφραγίστε καλά την σακούλα τροφίμων για να μην τις κάψει η κατάψυξη.
-Όταν ξεπαγώνετε τις γαρίδες, μην τις βάζετε σε μπολ με νερό. Αφήστε τες σε θερμοκρασία δωματίου για 30′ ή ακόμα καλύτερα μέσα σε μπολ στην συντήρηση του ψυγείου για μια νύχτα.