Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΑΡΤΑΗ Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης του ΙΓΜΕ στις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν σε Πρέβεζα,...

Η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης του ΙΓΜΕ στις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν σε Πρέβεζα, Ζηρό και Άρτα

Καταλυτική για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται η συμβολή του επιστημονικού προσωπικού του ΕΑΓΜΕ (πρώην ΙΓΜΕ) στην αντιμετώπιση των κατολισθητικών φαινομένων που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις στην Ήπειρο.

Ειδικότερα κλιμάκιο της Περιφερειακής Μονάδας Ηπείρου αποτελούμενο από τους Ευάγγελο Νικολάου και Παναγιώτη Πάσχο πραγματοποίησε επίσκεψη στους Δήμους Πρέβεζας, Ζηρού και Αρταίων.

Στις 26 και 27 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες στην κατολίσθηση της Τ.Κ Νικόπολης δίπλα από την κεντρική δεξαμενή ύδρευσης της Πρέβεζας και οι γεωλόγοι μετά από εξέταση του φαινομένου έδωσαν οδηγίες για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν στο δήμαρχο Πρέβεζας Νίκο Γεωργάκο και τον αντιδήμαρχο Κώστα Ακρίβη, ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση.

Σύμφωνα με το κλιμάκιο της Ομάδας Αμεσης Παρέμβασης του ΙΓΜΕ, το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη, η δε κατάσταση είναι οριακή στην ασφάλεια του κεντρικού αγωγού ύδρευσης. Μετά από παρέμβαση του δήμου έγινε εκτροπή των ομβρίων υδάτων τα οποία κατέληγαν στην κατολίσθηση με στόχο την αποτροπή επιδείνωσης της κατάστασης.

Στο έγγραφο που απέστειλαν στο ΙΓΜΕ εξάλλου ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής της Δ.Ε.Υ.Α.Π Φώτης Ζέρβας και Κώστας Παπουτσής επισήμαιναν ότι η κατολίσθηση είχε φτάσει στα όρια της περίφραξης του κτιρίου που στεγάζει την κεντρική δεξαμενή της πόλης της Πρέβεζας. Εξέφραζαν δε την ανησυχία τους για τη θεμελίωση τόσο του κτιρίου όσο και της ίδια της δεξαμενής.

Στις 28 Ιανουαρίου το κλιμάκιο του ΙΓΜΕ πραγματοποίησε αυτοψία στις Τοπικές Κοινότητες Γαλατά και Παπαδατών του δήμου Ζηρού οπού σημειώθηκαν κατολισθήσεις στο τοπικό οδικό δίκτυο με αποτέλεσμα να αποκοπεί η επικοινωνία σε ορισμένες κατοικίες και κτηνοτροφικές μονάδες και διατύπωσε τις προτάσεις του για την αποκατάσταση των ζημιών στους αντιδημάρχους του δήμου Ζήρου Βασίλη Ζάβαλη και Ζήκο Ρεμπή.

Ένα άλλο κατολισθητικό φαινόμενο που κλήθηκαν να διαχειριστούν οι γεωλόγοι της ΕΑΓΜΕ ήταν αυτό στην Τ.Κ .Δαφνωτής του δήμου Αρταίων.

Η κατολίσθηση σημειώθηκε στην δυτική όχθη του Άραχθου ποταμού και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από το ανατολικό όριο του οικισμού Δαφνωτής.

Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και χρήζει συνεχούς παρακολούθησης για την εκτίμηση της επικινδυνότητας του για αυτό και η ΠΜΗ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τ.Κ. Δαφνωτής και την Π.Ε Άρτας.

PrevezaReports.gr
PrevezaReports.gr
Το PrevezaReports.gr είναι ένα ειδησεογραφικό site ποικίλης ύλης. Δημιουργήθηκε το 2019 με σκοπό την άμεση, έγκαιρη και έγκυρη δημοσιογραφική κάλυψη γεγονότων από το Ν. Πρέβεζας, την Ελλάδα και τον κόσμο.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ