Η νόσος των πλατάνων συνεχίζει να καταστρέφει χιλιάδες δέντρα σε όλη την Ήπειρο

Την καταστροφική επέλαση της νόσου των πλατάνων στην Ήπειρο επιβεβαιώνουν τα αιτήματα που φτάνουν στις υπηρεσίες της Περιφέρειας και αφορούν την απομάκρυνση νεκρών δέντρων από διάφορα σημεία των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων.

Μόνο στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ελήφθησαν τέσσερις αποφάσεις για παρεμβάσεις που αφορούν απομάκρυνση δέντρων και καθαρισμούς.

Η πρώτη αφορά τον Δήμο Πωγωνίου όπου διέρχεται ο ποταμός Γορμός με την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων να έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και πολλά δέντρα να έχουν πέσει στο ποτάμι με άμεσο τον κίνδυνο πλημμυρών.

Η δεύτερη απόφαση αναφέρεται στην διάθεση πίστωσης για τον καθαρισμό του ποταμού Καλαμά στο ύψος γέφυρας Βρυσέλλας και γεφυρών προς τον αρχαιολογικό χώρο Γιτάνων στη Θεσπρωτία όπου υπάρχει επίσης μεγάλος αριθμός νεκρών πλατάνων.

Αντίστοιχη παρέμβαση αποφασίστηκε και για την περιοχή της Μπαλντούμας εκατέρωθεν του ποταμού Αράχθου όπου τα νεκρά πλατάνια εγκυμονούν κινδύνους για πλημμύρες και καταστροφές σε καλλιέργειες , πτηνοτροφεία κλπ καθώς και την περιοχή από τα Πλατανάκια έως το το Κουκλέσι εκατέρωθεν του ποταμού Λούρου όπου πολλά δέντρα έχουν πέσει στο ποτάμι εγκυμονώντας κινδύνους για πλημμύρες σε μονάδες ψαριών , σε καλλιέργειες, σε αποθήκες κλπ.

Δυστυχώς και η Π. Ε Πρέβεζας δεν έχει μείνει αλώβητη από την καταστροφική επέλαση της νόσου αφού εκατοντάδες δέντρα στον ποταμό Αχέροντα και αμέτρητα ακόμη στο πλατανόδασος του Αγίου Γεωργίου και σε άλλα παραποτάμια σημεία του Λούρου έχουν νεκρώσει προκαλώντας ανεπανόρθωτη καταστροφή στο οικοσύστημα.

Να θυμίσουμε ότι η νόσο των πλατάνων εμφανίστηκε πριν αρκετά χρόνια στην Πελοπόννησο και σταδιακά έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα με κύριο “υπαίτιο” την χρήση μολυσμένων εργαλείων και μηχανημάτων από περιοχή σε περιοχή σε περιοχή.