Η μαύρη μούχλα μπορεί να επιβιώσει στον Άρη

Μία από τις ανησυχίες των επιστημόνων για τις διαστημικές αποστολές του ανθρώπου σε άλλους πλανήτες, είναι η μόλυνση αυτών με μικροοργανισμούς από τη Γη. Έτσι, επιστήμονες του German Aerospace Center και της NASA, εκτόξευσαν στη στρατόσφαιρα το 2019 αρκετά βακτήρια και μύκητες, ως μέρος του MARSBOx πειράματος. Σε υψόμετρο 38 χιλιομέτρων, οι συνθήκες είναι παρόμοιες με αυτές στον Άρη και είναι το ιδανικό μέρος πειραμάτων για να διαπιστώσουμε αν οι οργανισμοί αυτοί θα επιβίωναν στον Κόκκινο Πλανήτη.

Τα ευρήματα λοιπόν αποκαλύπτουν πως οι σπόροι της μαύρης μούχλας επιβίωσαν του ταξιδιού. Συγκεκριμένα, επιβιώνουν για περιορισμένο χρόνο, αλλά το ενδιαφέρον είναι πως μπορούσαν να επανέλθουν στη ζωή όταν επέστρεψαν στην Γη. Το πείραμα περιλάμβανε σπόρους μυκητών από Aspergillus niger και Salinisphaera shabanensis, καθώς και κύτταρα βακτηρίων από Staphylococcus capitis subsp. capitis και Buttiauxella sp. MASE-IM-9. Μέσα στο αλουμινένιο δοχείο υπήρχαν δύο στρώματα από το καθένα, με το κάτω να προστατεύεται και από την ακτινοβολία για να διαχωρίσουν οι επιστήμονες τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας από τις υπόλοιπες επιπτώσεις των περιβαλλοντικών συνθηκών. Η UV ακτινοβολία σε αυτό το υψόμετρο ήταν χίλιες φορές μεγαλύτερη από αυτήν που μας προκαλεί έγκαυμα από τον ήλιο το καλοκαίρι.

Με τις επανδρωμένες μακροχρόνιες αποστολές στον Άρη, πρέπει να ξέρουμε πώς οι μικροοργανισμοί που συνδέονται με τον άνθρωπο, μπορούν να επιβιώσουν στον Κόκκινο Πλανήτη, καθώς μερικοί μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο υγείας για τους αστροναύτες. Επιπρόσθετα, κάποια μικρόβια μπορεί να είναι απαραίτητα για την εξερεύνηση του διαστήματος. Μπορούν να μας βοηθήσουν να παράγουμε τρόφιμα και να παρέχουν προμήθειες ανεξάρτητα από τη Γη, κάτι το οποίο θα είναι κρίσιμο όταν βρισκόμαστε τόσο μακριά από το σπίτι μας.

Η NASA ανανέωσε πέρυσι την πολιτική προστασίας της Σελήνης και του Άρη από μεταφορά μικροοργανισμών, καθώς κάτι τέτοιο θα διακινδύνευε την αναζήτησή μας για εξωγήινη ζωή.