Η καρδιά των Σαρακατσαναίων χτυπά στην Πρέβεζα

32

Η καρδιά των Σαρακατσαναίων θα χτυπήσει για τρεις ημέρες στην Πρέβεζα όπου θα πραγματοποιηθεί φέτος το 27ο συνέδριο παρουσία εκπροσώπων των 45 Συλλόγων και των λοιπών συνέδρων.

Μάλιστα οι εργασίες θα είναι υβριδικού τύπου, δηλαδή με διά ζώσης συμμετοχή, αλλά και με εξ αποστάσεως παρακολούθηση όσων ατόμων δεν έχουν τη δυνατότητα να παρευρεθούν.

Το συνέδριο υλοποιείται με την πολύτιμη αρωγή της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας και του Δήμου Πρέβεζας.

Ο Γιώργος Μουτσιάνας, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.) μιλώντας στη Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας εξήγησε ότι η δράση της Ομοσπονδίας είναι αρκετά πλούσια και στοχεύει στο να διαφυλάξει και να προωθήσει την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά των Σαρακατσάνων.

Στην Πρέβεζα είναι η δεύτερη εκδήλωση της Ομοσπονδίας, μετά τα τρία χρόνια του κορονοϊού, με οικοδεσπότη το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Πρέβεζας.

Την πρώτη ημέρα, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου το απόγευμα , θα πραγματοποιηθεί ομιλία αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα με τίτλο:«Ο Ελληνισμός στην Επανάσταση του ’21 – Πριν και μετά: Τα ισχυρά του σημεία».

Ομιλήτρια θα είναι η κα Μαρία Ευθυμίου, ιστορικός και καθηγήτρια του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο.

Η έναρξη εργασιών του οργανωτικού τμήματος του Συνεδρίου θα γίνει το Σάββατο με εισηγήσεις μελών συλλόγων σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία των Συλλόγων Σαρακατσαναίων και της ΠΟΣΣ, ειδικότερα με τη διοργάνωση εκδηλώσεων, το πανελλήνιο και τα περιφερειακά ανταμώματα Σαρακατσαναίων, τις σχέσεις της νεολαίας με την παράδοση, τον τρόπο λειτουργίας των Συλλόγων και της ΠΟΣΣ και τις καινοτόμες δράσεις από τους Συλλόγους και την ΠΟΣΣ.

Την Κυριακή το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη στη Σαρακατσάνικη Στάνη στα Φλάμπουρα όπου στους συνέδρους και τους αρωγούς του Συνεδρίου θα προσφερθούν αναμνηστικά δώρα, εμπνευσμένα από τη ζωή και παράδοση των Σαρακατσαναίων, έντυπο υλικό με ιστορικά στοιχεία, εμπλουτισμένο με τις δράσεις του Συλλόγου καθώς και παραδοσιακά κεράσματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here