Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΗ αυξημένη πληρότητα στις ΜΕΘ σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου από κορονοϊό

Η αυξημένη πληρότητα στις ΜΕΘ σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου από κορονοϊό

Ο κίνδυνος θανάτου των ασθενών με covid-19 μπορεί σχεδόν να διπλασιαστεί εάν εισαχθούν σε ΜΕΘ με αυξημένη πληρότητα, σύμφωνα με αρκετές πρόσφατες μελέτες. Αυτά  ευρήματα επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες των εμπειρογνωμόνων στον τομέα της υγείας ότι τα ποσοστά θνησιμότητας εν μέσω της πανδημίας μπορούν να αυξηθούν εάν τα νοσοκομεία κατακλυστούν.

Σε μία μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA, οι ερευνητές εξέτασαν τα ποσοστά θνησιμότητας 8.516 ασθενών σε 88 νοσοκομεία Βετεράνων μεταξύ Μαρτίου και Νοεμβρίου 2020, με το καθένα να έχει τουλάχιστον 10 ασθενείς με Covid-19 σε ΜΕΘ 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας ενός ασθενούς από την Covid-19 σχεδόν διπλασιάστηκε όταν οι ΜΕΘ ήταν πιο απασχολημένες σε σύγκριση με όταν οι ΜΕΘ είχαν λιγότερους ασθενείς. Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που εισήχθησαν σε ΜΕΘ όπου τουλάχιστον το 75% των διαθέσιμων κλινών ήταν κατειλημμένες από ασθενείς με Covid-19 είχαν προσαρμοσμένη αναλογία κινδύνου 1,94 σε σχέση με τις φορές που οι ασθενείς με Covid-19 δεν καταλάμβαναν περισσότερο από το 25% των κλινών.

Σε μια άλλη ανάλυση, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, οι ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέτασαν δεδομένα σχετικά με το πρώτο κύμα ασθενών με Covid-19 στη χώρα και διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος θανάτου από covid-19 αυξήθηκε καθώς συμπληρωνόταν η χωρητικότητα στις ΜΕΘ.

Για παράδειγμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόλις μια ΜΕΘ φτάσει το 85% της χωρητικότητας, ο κίνδυνος θανάτου ενός ασθενούς ήταν περίπου 20% υψηλότερος σε σύγκριση με όταν η πληρότητα ήταν μεταξύ 45% και 85%.

Οι υπόλοιπες μελέτες επιβεβαιώνουν το πόρισμα

Οι ίδιοι ερευνητές διεξήγαγαν μια σχετική προεκτυπωμένη μελέτη χρησιμοποιώντας δεδομένα του Ηνωμένου Βασιλείου το φθινόπωρο, όπου το ιικό φορτίο στην κοινότητα είχε αυξηθεί και διαπίστωσαν την ίδια τάση: Ο κίνδυνος θνησιμότητας αυξήθηκε όταν έγιναν εισαγωγές κατά τη διάρκεια υψηλής πληρότητας και μειώθηκε όταν έγιναν εισαγωγές σε περιόδους χαμηλής πληρότητας. Για παράδειγμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας 40χρονος που εισέρχεται σε ΜΕΘ χωρητικότητας άνω του 85% είχε τον ίδιο κίνδυνο θνησιμότητας με κάποιον 45χρονο, ενώ ο ίδιος 40χρονος που εισάγεται σε ΜΕΘ με χαμηλή πληρότητα είχε τον ίδιο κίνδυνο θνησιμότητας με κάποιον 31χρονο

Ομοίως, μία προεκτυπωμένη μελέτη από το Ισραήλ αξιολόγησε 19.336 ασθενείς covid-19 που νοσηλεύτηκαν σε αυτή τη χώρα μεταξύ των μέσων Ιουλίου του περασμένου έτους και των αρχών Ιανουαρίου και διαπίστωσε ότι – μετά την προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο και την υγεία των ασθενών την ημέρα της εισαγωγής – το ποσοστό θνησιμότητας για τους ασθενείς covid-19 αυξάνεται καθώς γεμίζουν οι ΜΕΘ. Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος θνησιμότητας άρχισε να αυξάνεται όταν μόλις 500 ασθενείς σε εθνικό επίπεδο νοσηλεύτηκαν με Covid-19, ένα επίπεδο που θεωρείται διαχειρίσιμο από την ισραηλινή κυβέρνηση.

PrevezaReports.gr
PrevezaReports.gr
Το PrevezaReports.gr είναι ένα ειδησεογραφικό site ποικίλης ύλης. Δημιουργήθηκε το 2019 με σκοπό την άμεση, έγκαιρη και έγκυρη δημοσιογραφική κάλυψη γεγονότων από το Ν. Πρέβεζας, την Ελλάδα και τον κόσμο.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ