Ακόμη 10 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια από το Σουδάν, ενώ σύμφωνα με σχετική ενημέρωση όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Ολοκληρώθηκε ο απεγκλωβισμός ακόμα 10 Ελλήνων με τη βοήθεια της Ιταλίας από το Σουδάν, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας.

Ακόμα 10 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Τζιμπουτί.

Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια οι Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

«Απεγκλωβίστηκαν επιπλέον 10 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους από το Σουδάν, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί, αυτή τη φορά με τη βοήθεια της Ιταλίας. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Νίκος Δένδιας.

Η έκρηξη των μαχών στις 15 Απριλίου μεταξύ του στρατού και της παραστρατιωτικής ομάδας Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) προκάλεσε ανθρωπιστική κρίση, σκότωσε τουλάχιστον 420 ανθρώπους και άφησε πίσω του απανθρακωμένα τανκς, κατεστρεμμένα κτήρια και καταστήματα που λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν.

Η απόπειρα του πραξικοπήματος έχει κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες άτομα στο Σουδάν, κυρίως σε Χαρτούμ και Νταρφούρ, και όλες οι χώρες ψάχνουν τρόπο να απομακρύνουν τους πολίτες τους που βρίσκονται στην χώρα της Αφρικής.

Κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι εχθροπραξίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 420 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 3.700 και πλέον.

Σε εξέλιξη η προσπάθεια απομάκρυνσης Ελλήνων

«Απεγκλωβίστηκαν επιπλέον 10 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους από το Σουδάν, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί, αυτή τη φορά με τη βοήθεια της Ιταλίας. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους», έγραψε το πρωί της Δευτέρας ο Νίκος Δένδιας στο Twitter.

Απο την αφρικανική χώρα χθες αποχώρησαν 8 Ελληνες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται δύο τραυματίες με γαλλικό αεροσκάφος, ενώ χθες στην Αίγυπτο έφθασαν δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και C-27J της Ελληνικής Πολεμικής με σκοπό να μεταφέρουν τους Ελληνες που θα απεγκλωβίσουν στο Τζιμπουτί.

Η απομάκρυνση της πρώτης ομάδας Ελλήνων από το Σουδάν ήταν αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών. Το μεσημέρι ενεργοποιήθηκε το απόρρητο σχέδιο «Κόσμος» με την απογείωση των δύο ελληνικών μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 & C-27 από την Ελευσίνα, με προορισμό τη Νότια Αίγυπτο.

Έχει προηγηθεί συγκεκριμένη προετοιμασία, με όλους τους συμμετέχοντες στην επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων πολιτών από το εμπόλεμο Σουδάν, να έχουν περάσει από το 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο αλλά και το τμήμα «Γεωγραφικής Ιατρικής».

Τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μετέφεραν διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών, εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό αλλά και τμήμα ειδικών επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.

Σε εξέλιξη επιχειρήσεις και άλλων χωρών

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες το μεσημέρι η μαζική επιχείρηση απομάκρυνσης ξένων πολιτών από το Σουδάν που την τελευταία εβδομάδα σπαράσσεται από συγκρούσεις ανάμεσα στον επίσημο στρατό και σε παραστρατιωτικές δυνάμεις.

Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία, ΗΠΑ, Σουηδία, Νορβηγία, Ιρλανδία κ.ά. έχουν ήδη προχωρήσει σε επιχειρήσεις απομάκρυνσης συνολικά χιλιάδων δυτικών υπηκόων, διπλωματών και όχι μόνο, από τη χώρα, αξιοποιώντας ως ενδιάμεσους σταθμούς την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Τζιμπουτί κ.ά., ενώ σε επιχειρήσεις εκκένωσης και απεγκλωβισμού υπηκόων τους έχουν προχωρήσει και πολλές αραβικές χώρες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις αυτές διεξάγονται από αέρος, αν και κάποιες χώρες, όμως, προτίμησαν να απομακρύνουν τους υπηκόους τους δια θαλάσσης, μέσω του Πορτ Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο απέχει 800 χιλιόμετρα από το Χαρτούμ.

Σχόλια