Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας: Νέο έγκλημα η «απελευθέρωση» του νερού, της αποχέτευσης, της άρδευσης και της διαχείρισης αποβλήτων. Δεν θα το επιτρέψουμε!

Στον απόηχο του τραγικού εγκλήματος στα Τέμπη που στοίχησε τη ζωή δεκάδων νέων και εργαζομένων και εν μέσω του λαϊκού ξεσηκωμού που πλημμύρισαν τους δρόμους της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας, η κυβέρνηση ψήφισε νόμο 263 άρθρων, που ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού και την περαιτέρω παράδοση των υπηρεσιών διαχείρισης αποβλήτων στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Με το νόμο αυτό, που αποτελεί απαιτούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης, η κυβέρνηση σχεδιάζει να παραδώσει στα οικονομικά συμφέροντα και στην αισχροκέρδεια την ύδρευση, την αποχέτευση, την άρδευση αλλά και όλη τη διαχείριση απορριμμάτων, δεσμεύοντας τη χώρα για δεκαετίες στην ιδιωτική διαχείριση τους.

Είναι τόσο «συγκλονισμένοι» από το έγκλημα στα Τέμπη, που μετά τις υποκριτικές δακρύβρεχτες συγνώμες και τα κροκοδείλια δάκρυα, συνεχίζουν την ίδια εγκληματική πολιτική σε ευθυγράμμιση του νομοθετικού πλαισίου της χώρας με την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, που έχει στόχο την εμπορευματοποίηση υποδομών, χρήσης, και εργασιών συντήρησης των δημόσιων αγαθών.

Με μοναδικό κριτήριο και εδώ, το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων, μεταφέρουν στο λαό το υψηλό κόστος για να έχουν υπερκέρδη οι λίγοι, θα περιορίσει την πρόσβαση στα βασικά αγαθά όπως το νερό, θα αφαιρέσει περιουσία και αποφάσεις από τους δήμους και θα απομακρύνει το στόχο για μια οικολογική διαχείριση.

Η νέα αρχή (ΡΑΕ), που με το νέο νόμο μετονομάζεται σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), θα διαχειρίζεται τις αρμοδιότητες του ελέγχου της τιμολογιακής πολιτικής και γενικά εφαρμογής της νομοθεσίας που σήμερα υπάγονται σε υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και τις επεκτείνει ,καθώς η νέα Αρχή θα μπορεί:

  • Να επιβάλλει σε δήμους και φορείς πρόστιμα έως 10 εκατ. ευρώ.
  • Να κάνει συστάσεις στους φορείς των δήμων για τα απορρίμματα (ΦΟΔΣΑ) ή στους δήμους, ζητώντας τους να τροποποιήσουν τα τιμολόγιά τους και ελέγχοντας την οικονομική αποδοτικότητά τους. Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν, θα μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις: έως 10 εκατ. ευρώ και το 6% των συνολικών ετήσιων εσόδων του προηγούμενου έτους από τις ελεγχόμενες υπηρεσίες.
  • Σε όσους ΦΟΔΣΑ δεν πετυχαίνουν τον στόχο της μείωσης ταφής απορριμμάτων, «θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 50 ευρώ ανά τόνο ανεπεξέργαστων αστικών αποβλήτων που καταλήγουν σε ΧΥΤΥ, ενώ υφίσταται μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων» στην περιοχή τους.

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, το σύνολο των κυβερνήσεων προχώρησε σε ευθυγράμμιση του νομοθετικού πλαισίου και στη χώρα μας με τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες, που έχουν στόχο την εμπορευματοποίηση υποδομών και πόρων, της χρήσης τους, των εργασιών συντήρησής τους, την εκτόξευση των τιμολογίων.

Είναι αυτή η πολιτική της απελευθέρωσης και της ιδιωτικοποίησης που εφαρμόστηκε και στους σιδηρόδρομους και οδήγησε στην τραγωδία στα Τέμπη.

Μετά το εκτεταμένο πλιάτσικο στις δημόσιες υποδομές αλλά και στην περιουσία των λαϊκών στρωμάτων, από τα ενεργειακά δίκτυα μέχρι την πρώτη κατοικία, η επιλογή αυτή θα βαθύνει την εμπορευματική λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων, θα μεταφέρει στον λαό το υψηλό κόστος, ενώ η ποιότητα του νερού θα βρίσκεται σταθερά στη ζυγαριά του κόστους-οφέλους για το κεφάλαιο και το κράτος του.

Στην πράξη θα επιδεινωθούν παραπέρα οι όροι διαβίωσης των λαϊκών στρωμάτων.

Αυτή η πολιτική του κόστους-οφέλους έφερε τεράστια μείωση προσωπικού σε σχέση με τη δεκαετία του ’90 (άνω του 50%), με αντίστοιχη εντατικοποίηση της εργασίας, που οδηγεί σε εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες (που τα περισσότερα από αυτά δεν αποτυπώνονται πουθενά).

Αύξησε επίσης τα τιμολόγια και ταυτόχρονα τις διακοπές υδροδότησης στα λαϊκά νοικοκυριά ακόμα και για μόλις 100 ευρώ, αδιαφορώντας αν κάποιος είναι άνεργος, άρρωστος ή ακόμα κι αν επικρατούσαν τη δεδομένη στιγμή οι συνθήκες της πανδημίας.

Προώθησε την εργολαβοποίηση των πάντων, όπως και τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού στην Πρέβεζα, εργολάβοι που λυμαίνονται σχεδόν το σύνολο των εργασιών που είναι συνήθως κακής ποιότητας και που νοικιάζουν ακόμα εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα από δουλεμπορικά γραφεία, με δίμηνες συμβάσεις που ανανεώνονται έτσι για χρόνια.

Είναι προφανές ότι με την πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης νερού-αποβλήτων, το ενδιαφέρον τους στρέφεται αποκλειστικά και μόνο στα οικονομικά οφέλη των ιδιωτών που επιδιώκουν να μπουν στη μεγάλη μπίζνα και όχι ο σωστός, περιβαλλοντικά και κοινωνικά, τρόπος διαχείρισης αποβλήτων, ούτε και ο κίνδυνος απώλειας χιλιάδων θέσεων εργασίας στους δήμους.

Καλούμε τα συνδικάτα τους φορείς να μπουν μπροστά και μαζί με το λαό της Πρέβεζας, με τον αγώνα μας να μην επιτρέψουμε αυτό το νέο έγκλημα.

Απαιτούμε :

  1.  Την απόσυρση του νόμου που ιδιωτικοποιεί το νερό, την αποχέτευση, την άρδευση και τη διαχείριση αποβλήτων
  2.  Καμία ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών
  3.  Δημόσιος ενιαίος φορέας διαχείρισης αποβλήτων, χωρίς κόστος για το λαό