Επίσημο: Ανοίγει το Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Μέσα στην εβδομάδα ανοίγει η αυλαία για τις φορολογικές δηλώσεις 2024 στο taxisnet.

Εντός της εβδομάδας ανοίγει η πλατφόρμα στο taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024, ενώ σύμφωνα με τον Κ. Χατζηδάκη δε θα δοθεί παράταση μετά την 31η Ιουλίου, οπότε λήγει και η προθεσμία για την υποβολή τους.

Ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν θα δοθεί παράταση στη διασύνδεση POS – ταμειακών μηχανών και πρόσθεσε ότι στις 2 Μαΐου θα εκδοθεί εγκύκλιος με όλες τις λεπτομέρειες.

Συμπλήρωσε ότι η εφορία ξεκίνησε να ειδοποιεί τους 25.000 «εξαφανισμένους» που δεν έχουν κλείσει ραντεβού και πως ήδη έχουν μπει πρόστιμα.

Έρχεται νομοθετική ρύθμιση που μειώνει κατά 50% τις χρεώσεις των τραπεζών στα POS

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγηλε νομοθετική ρύθμιση που θα μειώνει κατά 50% τις χρεώσεις των τραπεζών στα POS.

Η σχετική τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί αυτή την εβδομάδα ή το αργότερο την επόμενη στη Βουλή.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, οι χρεώσεις στα μικρά ποσά είναι μεγάλες και κατόπιν συζητήσεων αποφασίστηκε η νομοθετική ρύθμιση που θα τις μειώνει κατά 50% για ποσά έως 10 ευρώ.

Mε δύο αλλαγές ανοίγει το Taxisnet

Σε 8 δόσεις (1η δόση έως 31 Ιουλίου 2024, 8η δόση έως 28 Φεβρουαρίου 2025) θα γίνει η πληρωμή του φόρου για τις φορολογικές δηλώσεις 2024 στο taxisnet, ενώ η εφάπαξ εξόφληση θα έχει έκπτωση 3%.

Για πρώτη φορά φέτος η έκπτωση φόρου θα ισχύσει ακόμα και αν δοθεί παράταση.

Ωστόσο αν η πληρωμή μετατεθεί στο τέλος Αυγούστου όσοι επιλέξουν τις δόσεις και όχι την εφάπαξ πληρωμή, θα πρέπει να καταβάλλουν μαζί τις δύο πρώτες δόσεις.

Ποιοι θα δουν αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις 2024

Σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις 2024 θα δουν ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, ατομικές επιχειρήσεις.

Η ΑΑΔΕ έχει υπολογίσει τα τεκμαρτά εισοδήματα με βάση τις αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο 700.000 επαγγελματιών.

Τα ποσά του τεκμαρτών εισοδημάτων θα είναι προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση.

Θα επιτρέπονται ωστόσο διορθώσεις στους κωδικούς του εντύπου Ε3 με τα έσοδα και τα έξοδα.

Φέτος οι αλλαγές στο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων φέρνουν τέλος επιτηδεύματος τεσσάρων ταχυτήτων στα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων.

Το τέλος επιτηδεύματος θα ανέλθει σε 325 ευρώ για τους επιτηδευματίες και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, σε 400-500 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημα τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα, σε 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους και 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.