Ξεκίνησαν την Δευτέρα στη Ρωσία οι παρελάσεις για την Ημέρα της Νίκης κατά των ναζί στη σκιά της αποκαλούμενης από το Κρεμλίνο «ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία». Τα βασικά σημεία της ομιλίας Πούτιν.

Μετά από εντατικές ετοιμασίες και πρόβες για τη στρατιωτική μεγάλη παρέλαση στη Μόσχα με αφορμή την Ημέρα της Νίκης, δηλ. την επέτειο της νίκης επί του ναζισμού στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ξεκίνησε στις 10.00 το πρωί η «επίδειξη δυνάμεων» που σχεδίαζε καιρό ο Ρώσος πρόεδρος για την 9η Μαΐου.

Η ομιλία του Ρώσου προέδρου αν και αναμενόταν να αποκαλύψει τις προθέσεις του για τη συνέχεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων και την κλιμάκωση των απειλών κατά της Δύσης, τελικά περιορίστηκε σε μια ακόμη επίθεση κατά της Δύσης.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας Πούτιν

Στην ομιλία του ο Πούτιν άρχισε συγχαίροντας τις δυνάμεις που μετείχαν στη νίκη πριν από 77 χρόνια και αμέσως αναφέρθηκε στην Ουκρανία λέγοντας: «Είναι το ίδιο και τώρα. Πολεμάτε για τον λαό μας στο Ντονμπάς, την ασφάλεια της πατρίδας μας. Η 9η Μαίου είναι γραμμένη στην Ιστορία ως νίκη επί των Ναζί. Η Ημέρα της Νίκης είναι πολύτιμη για μας.

Συμμετέχουν τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονα των στρατιωτών που έπεσαν στον πόλεμο. Εϊμαστε περήφανοι ως κληρονόμοι της γενιάς των νικητών κι είναι καθήκον μας να τιμούμε τη μνήμη τους».

Ο Πούτιν είπε ότι τον τελευταίο χρόνο υπήρχαν εντάσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το ΝΑΤΟ. Υποστήριξε ότι η Ρωσία «απηύθυνε έκκληση στην Ευρώπη για την εξεύρεση δίκαιου συμβιβασμού, αλλά δεν ήθελαν να μας ακούσουν κι ετοίμαζαν επιχείριση στο Ντονμπάς. Στο Κίεβο έλεγαν ότι ίσως πάρουν πυρηνικά όπλα και το ΝΑΤΟ άρχισε να διερευνά εδάφη κοντά μας κι αυτό έγινε μια προφανής απειλή για τη χώρα και τα σύνορά μας. Όλα μας έλεγαν ότι υπάρχει ανάγκη να πολεμήσουμε». Και κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τους οπαδούς τους ότι δημιουργούσαν απειλή κι «ο κίνδυνος μεγάλωνε κάθε μέρα».

Η Ρωσία είναι υπέρ της ίσης και αδιαίρετης ασφάλειας. Τον περασμένο Οκτώβριο προτείναμε τη συνθήκη της ασφάλειας, αλλά όλα αυτά εις μάτην, οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν θέλησαν να μας ακούσουν. Γινόταν στο Κίεβο προετοιμασία για μια ακόμη εκκαθαριστική εκστρατεία στο Ντονμπάς και δημιουργείτο η απαράδεκτη για μας απειλή. Όλα έδειχναν ότι ήταν αναπόφευκτη η αντιπαράθεση με τους οπαδούς του Μπαντέρα, ο κίνδυνος μεγάλωνε μέρα με τη μέρα. Η Ρωσία έκανε προληπτική επέμβαση, ήταν η μόνη λύση για μια κυρίαρχη χώρα. ΟΙ ΗΠΑ μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ άρχισαν να διεκδικούν την αποκλειστικότητά τους σε όλο τον κόσμο και με τους δορυφόρους.

Αλλά είμαστε μια διαφορετική χώρα, με διαφορετικό χαρακτήρα. Ποτέ δεν θα εγκαταλείψουμε την πίστη στις αξίες μας με σεβασμό σε όλους τους πολιτισμούς. Κάποιοι, όμως, αποφάσισαν να καταργήσουν αξίες αιώνων, ο χλευασμός της Ρωσίας και των συμμάχων της είναι γνωστός σε εμάς. Γνωρίζουμε ότι απαγόρευσαν σε βετεράνους να έρθουν να μετάσχουν στις εκδηλώσεις, Εμείς, όμως, τιμούμε όλους όσοι μετείχαν στη νίκη, τους Αμερικανούς, τους Βρετανούς, τους ήρωες στρατιώτες της Κίνας, κατά του φασισμού.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Ρώσος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Ρωσία είναι ένα ενωμένο πολυεθνικό έθνος, λέγοντας: «Ο ένας δίπλα στον άλλο στρατιώτες και αξιωματικοί στέκονται εδώ από πολλές περιοχές της τεράστιας πατρίδας μας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έφτασαν εδώ κατευθείαν από το Ντονμπάς απευθείας από την εμπόλεμη ζώνη. Θυμόμαστε πώς ο εχθρός της Ρωσίας προσπάθησε να χρησιμοποιήσει εναντίον μας τις συμμορίες της διεθνούς τρομοκρατίας.

Προσπάθησαν να σπείρουν διεθνή και θρησκευτική έχθρα για να μας σπάσουν, να μας αποδυναμώσουν εκ των έσω, αλλά δεν τα κατάφεραν. Σήμερα οι πολεμιστές μας διαφορετικών εθνοτήτων πολεμούν μαζί στη μάχη. Προστατεύουν ο ένας τον άλλον από σφαίρες και θραύσματα και σκάγια, πραγματικά σαν αδέρφια, και αυτή είναι η δύναμη της Ρωσίας. Η ασυναγώνιστη δύναμη του πολυεθνικού μας έθνους».

«Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των στρατιωτών μας. Απευθύνομαι στις ένοπλες δυνάμεις μας: μάχεστε για την πατρίδα, για το μέλλον της, για να μην υπάρχει χώρος για τους για τους δήμιους και τους εκκαθαριστές. Σήμερα υποκλινόμαστε στη μνήμη εκείνων που χάθηκαν στη μάχη κατά του ναζισμού, των πατέρων, των παππούδων μας, στη μνήμη των γέρων, των γυναικών, των παιδιών στο Ντονμπάς που σκοτώθηκαν στους βάρβαρους βομβαρδισμούς, στους συντρόφους μας που σκοτώθηκαν στις μάχες για την προάσπιση της Ρωσίας», είπε και ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή.

Ο Πούτιν είπε στη συνέχεια ότι οι απώλειες για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι «μια τραγωδία για όλους μας», αλλά «μια αναντικατάστατη απώλεια για τις οικογένειές τους». Ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματισμένους Ρώσους στρατιώτες και αξιωματικούς και είπε ότι υπέγραψε σήμερα διάταγμα για την παροχή «κρίσιμης υποστήριξης» για «τα παιδιά των πεσόντων συντρόφων». Και στη συνέχεια φώναξε: «Δόξα στις ένοπλες δυνάμεις μας. Για τη Ρωσία! Για τη νίκη!» κι αμέσως άρχισαν κανονιοβολισμοί, η ανάκρουση του εθνικού ύμνου και εμβατηρίων.

Επίδειξη ισχύος

Σε μία επίδειξη δύναμης, που προκαλεί μόνο τρόμο αναμένεται ότι στη σκιά του καθεδρικού ναού του Αγίου Βασιλείου, δίπλα από το επιβλητικό κτίριο του Κρεμλίνου, παρελαύνουν 11.000 στρατιώτες, ανάμεσά τους και αλεξιπτωτιστές που πήραν μέρος στην εισβολή στην Ουκρανία, 131 προηγμένα όπλα κάθε είδους, 77 αεροπλάνα και ελικόπτερα, με 8 από τα μαχητικά αεροσκάφη να σχηματίζουν το γράμμα «Z», το σύμβολο για τη «στρατιωτική ειδική επιχείρηση».

Ο καιρός δεν στάθηκε σύμμαχος στα σχέδια του Πούτιν

Ενώ άπαντες περίμεναν την παρέλαση στη Ρωσία για την «Ημέρα της Νίκης» -που σηματοδοτεί τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο- τα σχέδια του Κρεμλίνου φαίνεται πως ανατράπηκαν εν μέρει.

Κι αυτό γιατί ο καιρός δεν στάθηκε σύμμαχος.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δηλώσεις του οποίου μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Tass, «το εναέριο μέρος της παρέλασης δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών».

Στη φετινή παρέλαση επρόκειτο να πετάξουν 77 αεροσκάφη πάνω από την Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. Μεταξύ αυτών των αεροσκαφών θα ήταν οκτώ μαχητικά MiG-29 που θα πετούσαν σε σχηματισμό «Ζ» για να δείξουν την υποστήριξή τους στα ρωσικά στρατεύματα που πολεμούν στην Ουκρανία.

Το εναέριο τμήμα της παρέλασης θα περιελάμβανε, επίσης, ένα αερομεταφερόμενο αεροσκάφος στρατηγικής διοίκησης και ελέγχου Il-80, γνωστό και ως «αεροπλάνο της ημέρας της καταστροφής» για την ικανότητά του να χρησιμοποιηθεί ως εναέριο κέντρο διοίκησης σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου.

Υπενθυμίζεται οτι μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, ο Πούτιν τίμησε την Ημέρα της Νίκης με μια ομιλία στην Κόκκινη Πλατεία για την ήττα του φασισμού, πριν πετάξει μέχρι το λιμάνι της Σεβαστούπολης στη Μαύρη Θάλασσα για να γιορτάσει τη νέα του νίκη μπροστά σε χιλιάδες θεατές.

«Φέτος ο πρωταρχικός στόχος ήταν να ανακοινωθεί η νίκη που υποτίθεται ότι θα συνέβαινε τον Φεβρουάριο [όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία]», λέει ο Ernest Wyciszkiewicz του Κέντρου Πολωνο-Ρωσικού Διαλόγου και Κατανόησης.

Αντί να πανηγυρίζει την ανατροπή της κυβέρνησης της Ουκρανίας, το Κρεμλίνο θα πρέπει να συμβιβαστεί με την κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους της Μαριούπολης. Η πόλη της νότιας Ουκρανίας μπορεί να έχει μετατραπεί σε ερείπια, αλλά η Ρωσία έχει επανειλημμένα μιλήσει για «αποναζιστικοποίηση και αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας και μπορεί να διεκδικήσει την ήττα του τάγματος Αζόφ, η ήττα του οποίου θα είχε απήχηση στους Ρώσους σε μια ημέρα που σηματοδοτεί τη νίκη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δείτε live την παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here