Ενδιαφέρουσα ημερίδα για τον βλαχόφωνο ελληνισμό πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα

Με τη συμμετοχή φορέων και πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα “Πάνθεον” της Ηγουμενίτσας ημερίδα με θέμα “Βλαχόφωνος Ελληνισμός: Ιστορία, Εθνικοί Αγώνες και Μελλοντικές προοπτικές” από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων σε συνεργασία με το Σύλλογο Βλάχων Θεσπρωτίας.

Οι ομιλητές, Μιχάλης Τρίτος ομότιμος καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Μαγειρίας, πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ και της ΠΒΑ και Αντώνης Μπέζας πρ. υπουργός και βουλευτής Θεσπρωτίας, αναφέρθηκαν στην προσφορά των βλαχόφωνων Ελλήνων στην Επανάσταση του 1821, στην συμβολή τους στην ίδρυση του νεοελληνικού Κράτους, στο έργο που επιτελούν οι συλλογικοί φορείς των Βλάχων στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και στο λεγόμενο βλάχικο ζήτημα και τα προβλήματα που αυτό έχει προκαλέσει στη χώρα μας.

Στο τέλος ο κ. Μαγειρίας παρέδωσε τη σημαία της Ομοσπονδίας στον Πρόεδρο του Συλλόγου Βλάχων Θεσπρωτίας ώστε η σημαία να ηγηθεί του τμήματος που θα παρελάσει διότι ο Σύλλογος θα λάβει μέρος για πρώτη φορά σε παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της παλιγγενεσίας στις 25 Μαρτίου.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης ,ο αντιπεριφερειάρχης Θωμάς Πιτούλης κ.α.