ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ: ”Παίρνουμε θέση στον αγώνα για την επιβίωσή μας”

Για την ενημέρωσή των συναδέλφων εμπόρων καθώς και των εργαζομένων και των καταναλωτών και με κάθε επιφύλαξη μέχρι την επίσημη αποτύπωση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των μέτρων που θα ισχύσουν, γνωστοποιούμε τις κυριότερες προϋποθέσεις της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου, όπως προκύπτουν από το γράφημα που έχει αναρτήσει το Υπουργείο Ανάπτυξης (επισυνάπτεται στο παρόν) και την πληροφόρηση που έχουμε μέχρι τώρα από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

Συγκεκριμένα:

  • Έναρξη λειτουργίας του συνόλου των λιανεμπορικών επιχειρήσεων, από Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.
  • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ. για όλες τις επιχειρήσεις (ακόμη και τροφίμων). Σημειώνουμε ότι ο Σύλλογος μας έχει εκδώσει αναλυτικό χειμερινό ωράριο. Όποιος συνάδελφος δεν το έχει προμηθευτεί μπορεί να απευθυνθεί στο Σύλλογο μας.
  • Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου, στα πλαίσια των εκπτώσεων. Πάγια θέση του Συλλόγου και της Ομοσπονδίας μας είναι η Κυριακή να είναι Αργία για τους εμπόρους και τους εργαζόμενους.
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός: 4 άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ. που ίσχυε προηγουμένως).  Και αυτό το μέτρο ισχύει πλέον οριζόντια και για όλο το λιανεμπόριο (συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων).  Τα σχετικά μεγέθη ισχύουν μόνο για τους πελάτες και δεν συμπεριλαμβάνουν εμπόρους και προσωπικό.
  • Υποχρεωτική ανάρτηση στην είσοδο από τον υπεύθυνο του καταστήματος του μέγιστου πληθυσμού πελατών που μπορεί να εισέλθει εντός του καταστήματος και τήρηση από την επιχείρηση ασφαλούς συστήματος μέτρησης (με κάρτα ή άλλο μέσο).
  • Υποχρεωτική απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
  • Στις περιοχές αυξημένου κινδύνου (κόκκινες) θα λειτουργούν μόνο τα εμπορικά καταστήματα με τη διαδικασία παράδοσης εκτός (click away) και με τις προϋποθέσεις που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.
  • Οι αναστολές των συμβάσεων των εργαζόμενων θα δοθεί δυνατότητα να διατηρηθούν μέχρι και τον Φεβρουάριο.

Εφιστούμε την προσοχή στους συναδέλφους για την τήρηση των μέτρων καθώς ήδη έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης ο διπλασιασμός των προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Ο Σύλλογος μας θα προβεί άμεσα και σε νέα ανακοίνωση που θα αναφέρονται αναλυτικά οι δράσεις του καθώς και το πλαίσιο πάλης και αιτημάτων για άμεσα μέτρα στήριξης όλων των συναδέλφων.

Την Δευτέρα παίρνουμε θέση στα μαγαζιά μας – παίρνουμε θέση στον αγώνα για την επιβίωσή μας!

Διαβάστε την απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης

16/1/2021