Για τον αντιγριπικό εμβολιασμό ενημερώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας απευθύνεται σε όλον τον πληθυσμό του νομού αλλά και σε κάθε άλλον πολίτη και συστήνει τον εμβολιασμό κατ αρχάς σε όλους όσους ανήκουν σε ευαίσθητες και ευπαθείς ομάδες αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο εν συνεχεία.

Ειδικότερα κατά το τρέχων έτος και εν μέσω της πανδημίας και της έξαρσης του covid-19 είναι ευνόητο ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός αποτελεί ένα επιπλέον μέτρο προστασίας για την προστασία του γενικού πληθυσμού.

Σύμφωνα με το υπουργείο θεωρούνται ευπαθείς ομάδες όλοι όσοι ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: • Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα , χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή• Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)• Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών• Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)• Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα• Χρόνια νεφροπάθεια• Χρόνιες παθήσεις ήπατος• Νευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματα• Σύνδρομο Down•

3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες..

4 Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.

5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).

6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης .

8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

9. Άστεγοι.

10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.Για τη συνταγογράφηση του εμβολίου και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στον προσωπικός σας γιατρό αλλά και σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

Σημαντικό θα είναι όλοι να προγραμματίσουν σε συνεργασία με τον γιατρό τους την περίοδο που θα εμβολιαστούν ώστε να γίνει ο συνολικός εμβολιασμός σταδιακά και να αποφευχθούν φαινόμενα πανικού με την πρώτη εποχική γρίπη και ενδεχόμενης έλλειψης εμβολίων λόγω υπερβολικής ζήτησης.

Ήδη υπάρχει συνεχής κάλυψη με εμβόλια όλων των φαρμακείων και των δομών υγείας για την σταδιακή κάλυψη της χώρας.Για το ΔΣ,Ο Πρόεδρος Δήμας ΘωμάςΟ Γεν. Γραμματέας Σουμαλεύρης Δημήτριος