Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΑρση lockdown στις 5 Απριλίου: Διχασμένοι οι λοιμωξιολόγοι για λιανεμπόριο, σχολεία και...

Αρση lockdown στις 5 Απριλίου: Διχασμένοι οι λοιμωξιολόγοι για λιανεμπόριο, σχολεία και διαδημοτικές μετακινήσεις

Η αποκατάσταση μέρους των εμπορικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων που θα πραγματοποιηθεί μέσω της άρσης, έως έναν βαθμό, του lockdown στις 5 Απριλίου θεωρείται δεδομένη από την πλευρά της κυβέρνησης. Μάχη μεταξύ λοιμωξιολόγων. Οι τρεις εκτιμήσεις που βρίσκονται στο τραπέζι. Τι θα γίνει με σχολεία, διαδημοτικές μετακινήσεις και λιανεμπόριο.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες μένει να φανεί εάν θα πάρουν το πράσινο φως από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, αναμένεται άμεσα, στις 5 Απριλίου, η απελευθέρωση των εξής δραστηριοτήτων:

  • Διαδημοτικές μετακινήσεις
  • Άνοιγμα του λιανεμπορίου συνολικά
  • Επαναλειτουργία δια ζώσης όλων των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια- Λύκεια)

Ορόσημο η 5η Απριλίου για το άνοιγμα των σχολείων

Σε ό,τι έχει να κάνει με το άνοιγμα των σχολείων, αυτό που θα ορίσει τις εξελίξεις φαίνεται να είναι το εάν και πόσο σύντομα θα είναι διαθέσιμα τα self-test. Αυτό που είναι κρίσιμο και φαίνεται ότι θα γίνει είναι το άνοιγμα για την Γ΄Λυκείου.

Η υπουργός Παιδείας νωρίτερα σήμερα ανέφερε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει τα σχολεία στις 5 Απριλίου ενώ για κάθε μαθητή θα προβλέπονται 4 τεστ το μήνα, όπως και για όλους.

Διχασμένη η επιτροπή, οι τρεις εκτιμήσεις για το άνοιγμα

Οι δυσκολίες στο να ληφθούν οι παραπάνω αποφάσεις βρίσκονται κατά βάση στα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και στις κατά καιρούς αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των λοιμωξιολόγων.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η επιτροπή εμφανίζει τρεις εκτιμήσεις.

Στο ένα στρατόπεδο βρίσκονται εκείνοι οι επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε κανένα άνοιγμα οποιασδήποτε δραστηριότητας πριν από το Πάσχα.

Μία άλλη ομάδα εκτιμά ότι η συζήτηση για άρση μέτρων δεν μπορεί να γίνει πριν από τις 18 Απριλίου.

Τρίτη ομάδα είναι εκείνη που λέει ναι στο άνοιγμα καταστημάτων και σχολείων στις 5 Απριλίου.

Σε κάθε περίπτωση , όλοι αναμένουμε μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα τις αποφάσεις τόσο για την αποκλιμάκωση του lockdown όσο και για την χρήση της διπλής μάσκας καθώς και τα σημεία όπου αυτή θα επιβάλλεται.

Ανατροπές στην απαγόρευση κυκλοφορίας

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η αλλαγή στην απαγόρευση κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινήσει στις 11 μ.μ. με 6 μ.μ., δηλαδή εκεί περίπου πού ήταν πριν αυστηροποιηθεί το ωράριο. Διαφορετικά θα μπορούσε για τις δύο επόμενες εβδομάδες να αλλάξει η ώρα απαγόρευσης με ισχύ από τις 10 το βράδυ ως τα ξημερώματα.

Όπως τόνισε ο καθηγητής Γώγος πριν από λίγο, ίσως και την Πεμπτη ανακοινωθεί το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, με τα σχολεία και τα καταστήματα να βρίσκονται στην αφετηρία, με την πιθανότερη ημερομηνία να είναι στις 5 Απριλίου.

Στα μέτρα που προωθούνται περιλαμβάνεται επίσης και η απελευθέρωση του κωδικού 6 στο 13033 για διαδημοτικές μετακινήσεις.

Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς τόνισε πως δεν αργεί η στιγμή που θα καταργηθούν τα sms στο 13033.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάργηση του sms στο 13033 αναμένεται να γίνει μεταξύ 12 και 19 Απριλίου.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το επόμενο 10ήμερο θα είναι πολύ πιεστικό για το σύστημα υγείας με τους διασωληνωμένους και τους νεκρούς να αυξάνονται ωστόσο, η καμπύλη θα αρχίσει να πέφτει καθώς ο εμβολιασμός προχωρά και οι καιρικές συνθήκες θα βελτιώνονται.

Γι’ αυτούς τους λόγους προκρίνεται το σταδιακό άνοιγμα των καταστημάτων και των σχολείων και λίγο αργότερα το άνοιγμα και της εστίασης σε μόνο ανοιχτούς χώρους, με αποστάσεις και με ανώτατο όριο καθήμενων.

PrevezaReports.gr
PrevezaReports.gr
Το PrevezaReports.gr είναι ένα ειδησεογραφικό site ποικίλης ύλης. Δημιουργήθηκε το 2019 με σκοπό την άμεση, έγκαιρη και έγκυρη δημοσιογραφική κάλυψη γεγονότων από το Ν. Πρέβεζας, την Ελλάδα και τον κόσμο.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ