Από την Αμερική ως τη Ναυμαχία του Ακτίου – Διάλεξη διακεκριμένου καθηγητή στην Πρέβεζα

Ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει το κοινό που παρακολούθησε τη διάλεξη του καθηγητή Barry Strauss για τη Ναυμαχία του Ακτίου που φιλοξενήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας στο πλαίσιο εκπαιδευτικής επίσκεψης που πραγματοποιεί στην περιοχή μας η Thalassa Journeys με γκρουπ αμερικάνων αποφοίτων του Cornell University .

Ο κ. Strauss, προσωπικός φίλος και συνάδελφος του Επίτιμου Έφορου Αρχαιοτήτων και τέως Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής Νικόπολης Κωνσταντίνου Ζάχου ήταν ένας από τους πρώτους επισκέπτες του Μνημείου του Αυγούστου στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ο οποίος στη συνέχεια επικέντρωσε την καριέρα του γύρω από το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός αποτυπώνοντας την έρευνά του και σε βιβλίο.

Τον ομιλητή και τα μέλη του γκρουπ υποδέχτηκε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας και εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού Λεωνίδας Αργυρός ο οποίος χαρακτήρισε τιμή για την Πρέβεζα την παρουσία του υπογραμμίζοντας ότι η ιστορία της περιοχής έχει γραφτεί με γεγονότα “διεθνούς” εμβέλειας όπως αυτό της Ναυμαχίας του Ακτίου.

Στη συνέχεια ο κ.Ζάχος αναφέρθηκε στους δεσμούς που τον συνδέουν με τον κ. Strauss και ξεκινούν από τη δεκαετία του 1970 όταν αντίκρισαν για πρώτη φορά το Μνημείο “χαμένο” τότε μέσα στη βλάστηση και την εγκατάλειψη. Ο επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων περιέγραψε την εικόνα που αναφέρει στο βιβλίο του ο κ. Strauss ο οποίος χαρακτηρίζει το Μνημείο ως ακρογωνιαίο λίθο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο Αμερικανός καθηγητής ο οποίος καλωσόρισε το κοινό στα ελληνικά ευχαριστώντας τόσο τον Δήμαρχο Νίκο Γεωργάκο όσο και τον κ. Αργυρό για την συνεργασία και την φιλοξενία.

Τη διάλεξη παρακολούθησαν μεταξύ άλλων η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας Ανθή Αγγέλη, ο πρόεδρος του “Ακτία Νικόπολις” Νίκος Καράμπελας, ο Πρόεδρος της Νέας Ένωσης Ξενοδόχων Π.Ε. Πρέβεζας Πολύκαρπος Χαλκίδης, αρχαιολόγοι αλλά και πολίτες που είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν νεότερα στοιχεία για το γεγονός της Ναυμαχίας του 31 π.χ το οποίο άλλαξε την ιστορία του κόσμου μας.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λεωνίδας Αργυρός προσέφερε μαζί με τις ευχαριστίες του προς τον καθηγητή ένα ιστορικό Λεύκωμα και τα πρακτικά του Συμποσίου για την Αρχαία Νικόπολη.