Απαντήσεις του Περιφερειάρχη  Ηπείρου για διόδια- οδικούς άξονες- Τμήμα Λογιστικής

Στην Τακτική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης έδωσε απαντήσεις και σε επερωτήσεις που ανέπτυξε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Παύλος Φραγκούλης α) για την εφαρμογή εκπτωτικής πολιτικής για τους κατοίκους της Πρέβεζας στα διόδια της υποθαλάσσιας ζεύξης Ακτίου και β) για τους οδικούς άξονες της Π.Ε. Πρέβεζας. Επίσης έθεσε και ερώτηση και για το μέλλον του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Πρέβεζας.

Ο Περιφερειάρχης για το θέμα των διοδίων έδωσε την εξής απάντηση:

Το Περιφερειακό Συμβούλιο είχε εκδώσει ψήφισμα για τα διόδια στο Άκτιο στις 30 Ιουνίου 2020, το οποίο στάλθηκε στις 14 Ιουλίου 2020 στο  αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στα Γραφεία του Υπουργού και του Υφυπουργού.

Στη συνέχεια, στις εκάστοτε επικοινωνίες μας με το Υπουργείο, ιδίως σε σχέση με τη συμμόρφωσή του με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που όριζε την τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης ώστε να τύχουν της απαλλαγής από τα τέλη διοδίων και οι κάτοικοι του Ν. Ιωαννίνων, ετίθετο και το ζήτημα των διοδίων στην υποθαλάσσια ζεύξη Ακτίου, χωρίς όμως ανταπόκριση εκ μέρους του Υπουργείου.

Παρενθετικά ενημερώνω επειδή συναρτάται με το αντικείμενο της επερώτησης ότι σε σχέση με την απαλλαγή των κατοίκων του Ν. Ιωαννίνων από την καταβολή τελών διοδίων, λόγω της άρνησης του Υπουργείου να συμμορφωθεί, η Περιφέρεια κατέθεσε αίτηση συμμόρφωσής του στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως προβλέπει ο νόμος.

Το ΣτΕ ζήτησε από το Υπουργείο από τον Φεβρουάριο 2023 να στείλει απόψεις, πλην όμως το Υπουργείο δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι σήμερα. Η υπόθεση αυτή επανασυζητείται στο ΣτΕ στις αρχές 2024. Εν ολίγοις, το Υπουργείο αρνείται σιωπηρά να συμμορφωθεί προς τα νόμιμα.

Τούτων δεδομένων, η μόνη διέξοδος είναι η προσφυγή στη δικαιοσύνη και για τα διόδια Ακτίου. Το ζήτημα αυτό διαφοροποιείται από τον τρόπο που αντιμετωπίσθηκε για τα διόδια Παμβώτιδας και Τύριας, γιατί στην τελευταία περίπτωση (των διοδίων Παμβώτιδας και Τύριας) η Περιφέρεια προσέβαλε εμπρόθεσμα, δηλαδή εντός 60 ημερών από την έκδοσή της την Υπουργική Απόφαση καθορισμού τους.

Για τα διόδια της υποθαλάσσιας ζεύξης Ακτίου:

Τα τέλη διοδίων έχουν επιβληθεί προ πολλών ετών, συνεπώς έχουν παρέλθει οι τασσόμενες από το νόμο προθεσμίες για την προσβολή της Υπουργικής Απόφασης καθορισμού τους.

Η καταβολή τους γίνεται εκτός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Ηπείρου.

Η μόνη δυνατότητα δικαστικής αμφισβήτησής τους είναι η προσβολή σε δικαστήριο ουσίας του αντιτίμου των διοδίων τελών, που καταβάλλεται κατά τη διέλευση. Στην περίπτωση αυτή, πιο ‘ενισχυμένο’ είναι η προσφυγή να γίνει από επαγγελματία λ.χ. ταξιτζή ή νταλικέρη υπό την ομπρέλα του σωματείου του και να παρέμβει υπέρ τους η Περιφέρεια Ηπείρου. Με λίγα λόγια χρειάζεται συντονισμός ενεργειών ιδίως με θιγόμενους επαγγελματικούς φορείς. 

Για τους οδικούς άξονες, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι μετά τη διαπίστωση περί της χρόνιας στασιμότητας  στην πρόοδο των μελετών, η Περιφέρεια Ηπείρου ζήτησε και ανέλαβε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να ωριμάσει τις μελέτες κατά τμήμα των οδικών αξόνων Ιόνια οδός- Πρέβεζα και  της παραλιακής οδού. «Είχαμε βρει μια κατάσταση τραγική», τόνισε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε αναλυτικά στα τμήματα των οδικών αξόνων που εξετάσει τώρα η Περιφέρεια Ηπείρου που είναι τα τμήματα Ιόνια Οδός- Πέτρα και Πάργα- Λούτσα με τους ενδιάμεσα κόμβους που κατασκευάζονται, για να προσθέσει ότι  όλα αυτά πρόκειται να τα θέσει υπόψη του Υπουργού.

Τέλος για το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Πρέβεζας ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης ανέφερε ότι έχει κάνει συζητήσεις και με την Πρυτανεία: «Τονίσαμε – είπε- προς κάθε κατεύθυνση ότι μας ενδιαφέρει πολύ το Τμήμα και εγώ έθεσα και έναν άλλο όρο, ότι κάποια ξενόγλωσσα που μπορεί να γίνουν, ας γίνουν στην Πρέβεζα ώστε να ξεκινήσουν και άλλα τμήματα εκεί».