Οι επιδοτήσεις στα τιμολόγια ρεύματος αφορούν όλους τους καταναλωτές, τόνισε ο Κώστας Σκρέκας – Από 1 έως 2 ευρώ οι αυξήσεις σε όσους καταναλώνουν από 300 έως 600 κιλοβατώρες – Η χρηματοδότηση θα καλύψει τις καταναλώσεις Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου – Στόχος χωρίς εξαναγκασμό οι εκπτώσεις και από τους ιδιώτες

Παραδείγματα λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας

Με βάση τα κυβερνητικά μέτρα που παρουσίασε ο υπουργός, ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 300 κιλοβατώρες το μήνα θα πλήρωνε 35,18 ευρώ για την κατανάλωση (330 Χ 0,11058 ανά κιλοβατώρα) αλλά θα επιβαρύνονταν και με 20,54 ευρώ με ρήτρα αναπροσαρμογής. Μετά τα μέτρα θα λάβει τόσο την κρατική επιδότηση των 9 ευρώ (για καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατόρες) και πρόσθετη έκπτωση 9,95 ευρώ από τη ΔΕΗ όπως την είχε ανακοινώσει από τον Αύγουστο. Έτσι τελικά αντί για 20,54 ευρώ θα επιβαρυνθεί με μόλις 1,59 ευρώ.

Αντίστοιχα, για ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 400 κιλοβατώρες το μήνα, η χρέωση προμήθειας είναι 46,76 ευρώ. Σε αυτήν την κατανάλωση η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 27,38 ευρώ, και θα μειωθεί από την έκπτωση ενέργειας ύψους 13,27 ευρώ, την επιδότηση της Πολιτείας ύψους 9 ευρώ και από την επιπλέον έκπτωση της ΔΕΗ ύψους 3 ευρώ. Σε αυτήν την κατανάλωση η αύξηση που θα πληρωθεί είναι 2,11 ευρώ.

Η επιδότηση των 9 ευρώ «εγκαινιάζει» πρακτικά και το νεοσύστατο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης με «προίκα» 150 εκ. ευρώ. Το Ταμείο, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα έχει έσοδα από δημοπρασίες εκπομπών ρύπων αλλά θα μπορεί να χρηματοδοτείται και από τον κρατικό προϋπολογισμό και άλλα πράσινα τέλη (π.χ. επέκταση του συστήματος εκπομπών αερίων ρύπων στις μεταφορές, στα κτίρια κ.α).

Άφησε δε ανοικτό να ενταχθεί στο ίδιο ταμείο σε επόμενο στάδιο, μεταξύ άλλων και το επίδομα θέρμανσης.

Τις επόμενες ημέρες, θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση του κ. Σκρέκα για το ποσοστό των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων που θα χρηματοδοτήσουν το νέο Ταμείο αν και έχει ανακοινωθεί πως η αρχική προίκα θα είναι 150 εκατ. ευρώ. Ενδεχομένως η «μαγιά» θα αυξηθεί ώστε να υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης και το 2022, κάτι που άφησε ανοικτό ο κ. Σκρέκας. Τα συνολικά έσοδα από τους ρύπους θα φτάσουν φέτος το 1 δισ. ευρώ, αλλά τα 600 εκατ. ευρώ θα καλύψουν τον ΕΛΑΠΕ (τον ειδικό λογαριασμό στήριξης των ΑΠΕ), το 5% – 6% για τους λιγνιτικούς δήμους, κ.ο.κ.

Ο κ. Σκρέκας στην εισαγωγική του παρουσίαση παρουσίασε την διεθνή πραγματικότητα στην ενεργειακή αγορά την οποία απέδωσε στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, στην αύξηση του κόστους των δικαιωμάτων ρύπων και στη μεγάλη αύξηση της ζήτησης ενέργειας σε περίοδο που περιορίζεται η προσφορά.

Η Ελλάδα, είπε ο κ. Σκρέκας, θα θέσει το θέμα, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην επόμενη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. όχι μόνο για τις επιπτώσεις στα νοικοκυριά, αλλά και για τις επιχειρήσεις. Ειδικά για τις επιχειρήσεις είπε πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει προκοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το μέτρο για τα πράσινα διμερή συμβόλαια (PPAs) «για να πάρουμε προέγκριση και να βοηθήσουμε τη μέση τάση». Επιπλέον, μέχρι τέλος φθινοπώρου αναμένεται ο οδηγός του προγράμματος για το αντίστοιχο «Εξοικονομώ» προς τις επιχειρήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here