Ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής αναβιώνει ο καγκελάρης των Παπαδατών

O παραδοσιακός καγκελάρης, ο χορός της Πασχαλιάς που χορεύεται την εβδομάδα μετά το Πάσχα σε διάφορες περιοχές της Πρέβεζας, αναβιώνει ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής στις Παπαδάτες Θεσπρωτικού.

Στο όμορφο χωριό του Δήμου Ζηρού χορεύεται ο μεγαλύτερος και ο πιο γνωστός καγκελάρης με την συμμετοχή εκατοντάδων ατόμων όλων των ηλικιών.

Την Παρασκευή 21 Απριλίου στις 18.30 στον αύλειο χώρο έξω από την εκκλησία θα στηθεί ένα μεγάλο πανηγύρι με χορό και τραγούδι χωρίς τη συνοδεία οργάνων.

Χορευτές και χορεύτριες σχηματίζουν μια μεγάλη αλυσίδα ένα “καγκέλι” και τραγουδούν στίχους για την Πασχαλιά, την άνοιξη, τον έρωτα, τους αγώνες των Ελλήνων και γεγονότα που έχουν “σημαδέψει” την περιοχή..

Το τελετουργικό είναι πάντα το ίδιο με τους μεγαλύτερους ντυμένους με παραδοσιακές στολές να “ηγούνται” του χορού και να συνεχίζουν οι γυναίκες και τα παιδιά.

Ο καγκελάρης των Παπαδατών αποτελεί κορυφαίο δρώμενο παράδοσης και πολιτισμού και ο “αρχέγονος” αυτός χορός συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πλήθους κόσμου που το παρακολουθεί και συμμετέχει σε αυτό.